„Alege sănătatea, nu drogurile!”


Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, a organizat săptămâna trecută la Reşiţa o serie de acţiuni dedicate Zilei internaţionale împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Mesajul din acest an, propus de Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, a fost „Alege sănătatea ca prioritate în viaţă, nu drogurile!”, Sorin Andriţoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, a declarat că, potrivit statisticilor, în judeţ s-au înregistrat recent doar trei cazuri privind consumul de substanţe interzise.

Din datele transmise de la Unităţile de primiri-urgenţe ale spitalelor, din cele trei cazuri, în unul a fost implicat un minor, iar un altul a luat o supradoză de medicamente. „Cu toate acestea, tindem să credem că realitatea este alta şi o cunoaştem cu toţii. Numărul consumatorilor nu este cunoscut şi nu poate fi redat statistic. Sunt mai mulţi decât ne place să credem şi aceştia trebuie ajutaţi, pentru că sunt victime”, a mai spus Andriţoi. De aceea, se va încerca, prin campanii de prevenire în şcoli şi prin proiecte de profil, să se prevină consumul de stupefiante, pentru că, odată cu acestea, se pot transmite şi boli cum ar fi HIV sau hepatitele. Astfel, se încearcă tragerea unui semnal de alarmă cu privire la creşterea cererii de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive şi la efectele nocive pe care acestea le au asupra sănătăţii. „Prin campania din acest an, se doreşte informarea populaţiei, în special a celei tinere, cu privire la efectele nocive ale substanţelor cu proprietăţi psihoactive care, deşi sunt cu mult mai dăunătoare decât drogurile clasice şi nu sunt destinate consumului uman, sunt foarte accesibile, în special în mediul on-line”, a mai spus Sorin Andriţoi.

Conform Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor, întocmit de Agenţia Naţională Antidrog, anul trecut au fost declarate 15 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 26 de decese la consumatori de droguri, dar a căror cauză a fost relaţionată cu patologii asociate sau consecutive consumului cronic de droguri. Din totalul cazurilor de urgenţă medicale atribuite consumului de droguri ilicite, în 67,7% s-a raportat consum exclusiv sau policonsum de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Manifestările prilejuite de această zi s-au încheiat cu un moment dedicat comemorării victimelor consumului de droguri, prin aprinderea de lampioane, acţiune derulată sub sloganurile „În viaţă sănătatea are prioritate, nu drogurile!” şi „Victimele consumului de droguri nu mai au priorităţi, doar lumânări aprinse. Tu ce priorităţi ai?”.

Mădălina DOMAN