Slujire arhierească la parohia „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”


La prăznuirea Sf. Prooroc şi Botezător Ioan, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească şi a sfinţit icoanele de mozaic care împodobesc exteriorul bisericii parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş. De menţionat faptul că la această parohie este în derulare o amplă acţiune social-filantropică.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, la iniţiativa Părintelui Gabriel Gozman, parohul lăcaşului de cult, a luat fiinţă în anul 2008 Centrul Social Filantropic „Arhiereu Filaret Musta”. Activităţile sociale ce se desfăşoară în acest centru filantropic sunt: cantină socială pentru credincioşii nevoiaşi ai parohiei, şcoală duminicală pentru copii şi un centru de întâlnire pentru bătrânii singuri.

Pe lângă aceste proiecte sociale, în cursul anului 2009 s-au mai demarat şi alte iniţiative care vin în sprijinul bătrânilor neputincioşi şi care sunt imobilizaţi la pat. Între acestea, se remarcă „Masa pe roţi pentru bătrânii noştri”, care constă în asigurarea de hrană caldă, zilnic, la domiciliul unui număr de 25 de bătrâni, precum şi programul „În ajutorul neputinţei bătrânilor noştri”, care constă în spălarea rufelor a 20 de bătrâni care sunt imobilizaţi.

De precizat şi faptul că Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş este a doua biserică ortodoxă, ca vechime, din municipiu, după vechea Catedrală episcopală a oraşului. Credincioşii au socotit şi utilizat această biserică pentru depunerea celor adormiţi, întrucât aici se află cimitirul istoric al caransebeşenilor. Dacă, în vremurile trecute, aceasta era utilitatea edificiului religios, odată cu reînfiinţarea Episcopiei de Caransebeş, ierarhii, preoţii şi credincioşii au înfiinţat şi o comunitate parohială.

La sfârşitul anului 2007, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian şi cu implicarea directă a Centrului Eparhial, au fost demarate lucrările de renovare, care au culminat cu binecuvântarea exteriorului bisericii, în luna aprilie a anului 2008. Cu toate acestea, la ora actuală se pregăteşte documentaţia în vederea restaurării picturii care împodobeşte Sfântul altar, pictură de o valoare istorică şi culturală deosebită, dar şi documentaţia pictării naosului şi a pronaosului.

Liviu DINU

Pagină coordonată de Pr. Alin-Vasile CÂMPEAN – Episcopia Caransebeşului