Parcul Teiuş a fost, pentru o zi, al copiilor


Administraţia locală a municipiului, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Organizația pentru Strategii și Programe de Dezvoltare, Colegiul Național „Traian Doda” și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, a organizat miercuri, 10 octombrie, în Parcul Teiuş, un festival desfăşurat sub titulatura „Diversitate multiculturală. Viață. Culoare. Sunete. Ritm”. Acesta a avut loc în cadrul proiectului „O șansă pentru comunitățile marginalizate din municipiul Caransebeș”, având ca scop promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural, prin implicarea tinerilor într-un maraton de activități social-educaționale. La manifestare au fost prezenţi peste 200 de copii, cărora li s-au adăugat cadre didactice, părinţi şi reprezentanţi ai organizatorilor.

După ce le-a urat bun-venit şi le-a mulţumit copiilor şi cadrelor didactice pentru prezenţă, precum şi celor implicaţi în buna desfăşurare a acţiunii, primarul Felix Borcean a adăugat: „Această frumoasă sărbătoare este parte a proiectului pe care-l derulăm pentru voi şi împreună cu voi, dragi copii. Aş vrea să decretez că, pe parcursul acestei zile, această zonă, acest parc, este al vostru până diseară, sau cât veţi vrea voi să staţi azi în Teiuş, alături de părinţi, de educatori şi de colegii noştri, să vă simţiţi bine şi să desfăşuraţi activităţi dintre cele mai frumoase, dintre cele mai pasionante. O să vă delectaţi cu jocuri, o să gătiţi, o să mâncaţi, o să desenaţi pe asfalt, nu vă veţi plictisi azi, veţi juca fotbal şi, dacă până la urmă vă veţi plictisi totuşi, să mergeţi acasă cât mai obosiţi”.

Azi am organizat pentru copiii care fac parte din grupul-ţintă, din cele patru comunităţi marginalizate ale proiectului, o serie de activităţi prin care am încercat să-i aducem împreună, să comunice, să se joace şi să se bucure de ziua de azi. Alături de noi au fost o trupă de teatru din Timişoara, o formaţie de dansuri – «Junii Gugulani» din Caransebeş, o trupă din Lugoj care a cântat piese pentru copii, şi am organizat diferite ateliere de lucru, pentru a-i ţine ocupaţi şi a-i învăţa lucruri cât mai educative”, a declarat şi Gabriela Bănăduc, manager de proiect.

În continuare, în cadrul aceluiaşi proiect, vor fi organizate cursuri de formare profesională pentru părinţii acestor copii, se va încerca încadrarea acestora pe piaţa muncii şi vor fi reabilitate locuinţele care au nevoie de reparaţii, a mai adăugat Gabriela Bănăduc.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la reducerea numărului persoanelor de etnie romă și a celor de alte etnii aflate în risc de sărăcie din zonele marginalizate identificate, printr-o abordare integrată, adaptată nevoilor cu care locuitorii acestor zone se confruntă zi de zi.
Valoarea totală a proiectului implementat este de 24.120.320 de lei, iar perioada de implementare este de 36 de luni, până în august 2020.

Bianca METEŞ