Slatina Timiş dă soluţii pentru Sănătate


Asociaţia de Ajutor Mutual din Slatina Timiş (ADAMS), în parteneriat cu autorităţile din comună au organizat marţi, 7 mai, un seminar deosebit de important pe teme de sănătate, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor medicale din Caraş-Severin, Arad şi Timiş, dar şi ambasadorul Belgiei în România, Excelenţa Sa Philippe Beke, şi secretarul de stat Raed Arafat. Asociaţia de Ajutor Mutual din comuna Slatina Timiş (ADAMS), înfiinţată acum mai bine de 10 ani, cu sprijin belgian, a găsit două posibile soluţii în domeniul sănătăţii, respectiv Comitetele Locale de Sănătate, şi Asociaţiile de Ajutor Mutual, ambele bazate pe solidaritatea dintre beneficiari şi pe colaborarea strânsă dintre instituţiile publice de sănătate şi administraţiile locale.
Sistemul implementat la Slatina Timiş de către Asociaţia de Ajutor Mutual poate fi un model pentru alte zone din ţară, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prezent la discuţii.
În opinia sa, modelul dezvoltat la Slatina Timiş este unul care, mai ales pe asistenţă primară şi asistenţă comunitară, este foarte binevenit. Din punctul său de vedere, aceasta este chiar partea care lipseşte în România, respectiv partea de bază a asistenţei medicale, având în vedere că prin acest model este responsabilizată şi comunitatea locală.
„Acest model ar putea să funcţioneze şi în alte zone, însă doar acolo unde există interes din partea comunităţii locale. Eu nu pot să generalizez, deoarece depinde de comunitate. Este vorba, aici, de o finanţare mai complexă. Finanţările pot veni de la Casa de Sănătate, de la Ministerul Sănătăţii, dar mai ales prin contribuţia directă a populaţiei pentru cofinanţarea îngrijirilor primare, a prevenţiei sau a îngrijirii la domiciliu. Acesta este, practic, rolul acţiunii de la Slatina Timiş şi din alte localităţi din ţară unde funcţionează”, a spus Raed Arafat.
„Îngrijirea sănătăţii este foarte importantă, iar primarii din zona rurală prezenţi aici au înţeles acest lucru. Cooperăm şi cu alte localităţi din România, dar la Slatina Timiş s-a iniţiat această colaborare. Celelalte s-au dezvoltat pe parcurs. Este un proiect-pilot, care poate fi multiplicat şi pentru care este nevoie de sprijinul medicilor şi al autorităţilor”, a subliniat Excelenţa Sa, Philippe Beke.
Ambasadorul Belgiei a mai adăugar că este important că medicii nu sunt plătiţi de Stat, ci de asociaţie, şi nu trebuie să-şi facă griji pentru birocraţie, pentru că, la fel, asociaţia se va îngriji de acest lucru. Ei trebuie doar să asigure servicii medicale de calitate, a mai spus diplomatul, care, cu acest prilej, s-a aflat pentru a patra oară la Slatina Timiş, comună în care sistemul implementat de ADAMS face ca oamenii să nu mai aibă probleme în ceea ce priveşte actul medical.
„De când sunt primar, dar şi înainte, când făceam parte din Comitetul de sănătate, nu am mai avut asemenea probleme, deoarece aici sunt oferite servicii vizând activităţi de medicină generală, medicină dentară, permanenţă medicală, transport medical de urgenţă sau servicii de îngrijiri sociale la domiciliu, dar există şi un sistem de închiriere a echipamentelor medicale. De asemenea, se merge mult pe prevenţie şi pe colaborarea cu autorităţile locale”, a apus primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma.
Din 1999 şi până în prezent, au beneficiat de închirierea de echipamente medicale aproximativ 13.000 de persoane, iar de ajutoare băneşti, pentru diferite acte medicale, doar în anul trecut, au beneficiat 76 de pacienţi. Beneficiarii este suficient să fie înscrişi în această asociaţie şi să plătească, anual, suma de 20 lei de persoană.
Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina Timiş a fost înfiinţată în 1999 şi numără la ora actuală peste 3.000 de membri.
Sonia BERGER