Europa, sărbătorită la Oţelu Roşu


„Liceul Bănăţean – Şcoala europeană într-o Europă unită şi diversă“ a fost genericul sub care elevii de la Oţelu Roşu au sărbătorit pe 9 mai Ziua Europei. Prima parte a programului a avut ca loc de desfăşurare Sala Astra a instituţiei de învăţământ.
Ediţia din acest an s-a bucurat de vizita unui grup format din reprezentanţi ai Comisiei Europene în teritoriu, respectiv ai Centrului de Informare „Europe Direct” Timişoara, prim punct de acces al cetăţenilor la Uniunea Europeană, precum şi pe cei ai Grupulului „Educativa“, organizator al celui mai mare Târg de Universităţi din România şi din estul Europei, prin intermediul căruia liceenilor li se oferă posibilitatea de a studia în instituţii de învăţământ superior din străinătate.
Elevii au avut şansa să stea de vorbă cu Patrik Blum, un student de origine germană implicat în proiecte de voluntariat internaţional, şi de a afla direct de la el cât de important este, atât pentru dezvoltarea personală, cât şi pentru comunitatea europeană, implicarea tinerilor în astfel de activităţi.
Întâlnirea a cuprins videoproiecţii, discuţii libere, iar la sfârşit cei prezenţi au primit materiale cu informaţii despre Uniunea Europeană şi posibilităţile de studiu în ţările membre.
După-amiază, Ziua Europei a fost marcată printr-un spectacol derulat pe scena Casei de Cultură din Oţelu Roşu, deschis prin interpretarea Imnului Europei – „Odă Bucuriei“ – de către Corul „Astra“, sub bagheta dirijorului Dana Chitiga. A urmat apoi parada „Europa celor 27“, o scenetă în care elevii, ajutaţi de videoproiecţii, au prezentat fiecare stat membru al Uniunii Europene, pe fundalul unor melodii tradiţionale, relatările fiind concentrate pe însemnele acestora, din perspectiva personalităţilor marcante şi a obiectivelor turistice.
Spectacolul a fost completat de momente coregrafice din ţările partenere în proiectele de mobilitate ale Liceului Bănăţean şi recitaluri vocal-instrumentale ale elevilor, sub coordonarea cadrelor didactice. La sfârşit, invitaţii au gustat din delicatesele bucătăriei europene, prezentate în cadrul unei expoziţii gastronomice.
Ziua Europei a continuat pe 10 mai, cu Sărbătoarea Majoratului, un spectacol muzical-coregrafic, susţinut de elevii Liceului pe scena Casei de Cultură, ne-a informat directorul Liceului, prof. Rozina Ghiorghioni.
Otilia ŢICHELEA