Primul Club IMPACT din judeţ se deschide la Colegiul Naţional „C.D. Loga”


Reţeaua Cluburilor  de Iniţiativă Comunitară IMPACT, creaţie a Fundaţiei „Noi Orizonturi”, este activă la nivel naţional şi internaţional începând din 2006 şi se va extinde în acest an şcolar şi în judeţul nostru, prin deschiderea unui nou Club IMPACT la Caransebeş, în premieră pentru Caraş-Severin.

În perioada 14-16 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, trei reprezentante ale cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” Caransebeş, selectate din 200 de profesori aplicanţi din întreaga ţară – consilier educativ prof. dr. Daniela Fara, prof. Mihaela Pral şi prof. Alexandra Nicolau-Jurca –, au participat la un curs de formare pentru dezvoltarea de noi astfel de cluburi în şcoli. Cursul a împletit educaţia nonformală şi teoria prin jocuri şi metode moderne de învăţare, constituind un exemplu de bună practică a muncii cu elevii în cadrul acestor cluburi.

Reţeaua naţională IMPACT cuprinde 150 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri şi este cea mai mare mişcare de tineret în cetăţenie activă din România, cu peste 3.500 de membri activi şi peste 500 de voluntari adulţi. Dezvoltarea reţelei existente, prin deschiderea de noi Cluburi IMPACT ale Fundaţiei „Noi Orizonturi”, face parte din proiectele finanţate prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România: „IMPACT – model de educaţie pentru cetăţenie activă şi implicare comunitară în rândul copiilor şi tinerilor” şi „Conectează-te la comunitate”.

Programul IMPACT se adresează profesorilor care vor să se implice în dezvoltarea tinerilor şi în afara orelor de clasă, prin activităţi extracurriculare bazate pe educaţie nonformală. Prin implementarea Programului IMPACT într-o şcoală, tineri şi adolescenţi, membri activi ai unui club, au oportunitatea să devină responsabili, să îşi consolideze încrederea în sine şi în grupul din care fac parte, li se dezvoltă spiritul de iniţiativă, devin încrezători, independenţi în alegerile pe care şi le asumă responsabil şi sunt dornici să lucreze în echipă.

„Timp de doi ani, cât noile cluburi sunt înscrise în Programul «Conectează-te la comunitate», se vor organiza patru concursuri de proiecte în folosul comunităţii, cu finanţare din partea fundaţiei. Primul pas, pe plan local, îl reprezintă explicarea tuturor elevilor de la Colegiul Naţional «C.D. Loga» a însemnătăţii voluntariatului şi a oportunităţii de a fi membru într-un asemenea club. Urmează apoi constituirea şi închegarea echipei”, ne-a declarat prof. dr. Daniela Fara.

Bianca METEŞ