Primăria Zăvoi se mută la Căminul CulturalÎn această perioadă, la Zăvoi se lucrează la diferite proiecte, în aproape toate satele comunei. Primarul Doru Cîrdei ne-a informat că, în centrul de comună, se lucrează la reţeaua de canalizare menajeră şi la staţia de epurare, precum şi la asfaltarea străzilor la Poiana Mărului, ambele proiecte fiind finanţate prin PNDL 2.
„Asfaltarea şi modernizarea străzilor din satul Poiana Mărului este realizată în proporţie de 60 la sută, iar în privinţa canalizării vorbim de 85 la sută, dar se lucrează intens la ele, chiar în aceste zile. Acum, mai avem în lucru întocmirea documentaţiei cadastrale pentru toată comuna, intravilan şi extravilan, şi am început cu asta acum o săptămână, pornind de la satul Voislova. Proiectul se realizează din fonduri europene, prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, a spus Doru Cîrdei.
În perioada imediat următoare, va intra într-un proces de reabilitare şi Căminul Cultural din Măgura, finanţarea fiind din bani europeni, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Măsura 7.2, în sumă de aproximativ 500.000 de euro. În acest caz, a mai spus edilul, s-a finalizat licitaţia de execuţie, urmând să se primească, cât de curând, şi avizul de la AFIR pentru începerea lucrărilor.
Tot în prezent se lucrează şi la reabilitarea Căminului Cultural din Zăvoi, clădirea fiind deja reparată în totalitate. „Într-o latură a imobilului am mai amenajat câteva birouri, pentru că urmează să mutăm acolo Primăria, pentru o perioadă de unul sau doi ani, nu ştim exact cât, fiindcă, după ce vom termina studiile de fezabilitate pentru Primărie şi Dispensarul uman din vecinătate, probabil va trebui să predăm amplasamentele, ele fiind cuprinse într-un proiect de modernizare prin Compania Naţională de Investiţii”, a mai spus Doru Cîrdei.
După terminarea reţelei de canalizare din centrul de comună, administraţia locală şi-a propus să demareze lucrările pentru rigole şi repararea trotuarelor la Zăvoi, 23 August şi Valea Bistrei, localităţi în care se întocmesc şi Documentaţiile de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) pentru modernizarea a 2,6 km de străzi. De asemenea, în comună au fost reparate în proporţie de 95 la sută drumurile agricole afectate de inundaţiile din cursul anului trecut, la care se adaugă lucrările pe care administraţia locală le mai are în plan pentru anul acesta.
„Acum ne concentrăm atenţia pe traseul proiectului Via Transilvanica, de care se tot vorbeşte în ultimul timp. În urmă cu câteva zile, am descoperit o zonă atractivă, o linie ferată de mocăniţă care intră pe la Voislova, iese la Zăvoi, lângă Drumul naţional, duce la Oţelu Roşu şi de acolo mai departe. Lucrăm acum la acel traseu, pentru că trebuie amenajat”, a mai spus edilul.
Proiecte – a adăugat Doru Cîrdei – ar mai fi multe, iar aici a enumerat o sală de sport la Măru şi un teren de sport în aer liber la Zăvoi, depuse prin Compania Naţională de Investiţii, sau amenajarea, prin turnare de asfalt, a curţilor şcolilor gimnaziale de la Zăvoi şi de la Măru.
Bianca METEŞ