Bac 2012


Examenul de bacalaureat 2012 va fi aproape identic cu cel susținut de elevii de clasa a XII-a anul trecut. Singura diferență este că, acum, elevii din toate centrele vor fi supravegheați video. Anul trecut au existat câteva județe în care, din diverse motive, nu au existat camere de supraveghere, dar, de această dată, reprezentanții învățământului susțin că lucrurile nu vor mai sta așa.

Conform graficului stabilit de ministerul de resort, examenul de maturitate a debutat în perioada 28-30 mai, cu înscrierea candidaţilor la prima sesiune, urmând ca în 1 iunie să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a și a XIII-a. În zilele de 11-13 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română (proba A), iar în perioada 13-15 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă (proba B). În zilele de 18-22 iunie, candidații vor participa la proba de evaluare a competențelor Digitale (proba D), urmată, în intervalul 25-27 iunie, de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Din 2 iulie încep probele scrise: prima, la Limba şi literatura română (proba E), urmată proba scrisă la Limba și literatura maternă. În 4 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului, în 6 iulie este programată proba la alegere a profilului și specializării, iar în data de 8 iulie vor fi afișate rezultatele parțiale. Eventualele contestații se vor depune în data de 9 iulie, între orele 8- 12. Contestațiile depuse au termen de soluționare în perioada 10-12 iulie, iar în 13 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale Bacalaureatului.

Ca de fiecare dată, și în acest an va fi organizată o sesiune de toamnă. Cei care nu vor reuși să obțină diploma din prima sesiune, în perioada 16-20 iulie 2012 vor trebui să se înscrie pentru o nouă încercare. Ei vor participa, în perioada 20-21 august, la evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, urmată de evaluarea competețelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă. În perioada 21-22 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, iar în zilele de 23-24 august este programată evaluarea competențelor Digitale. Examenul va continua în ziua de 27 august cu prima probă scrisă, la Limba și literatura română. În 28 august vor fi testate cunoștințele candidaților la Limba și literatura maternă, iar în 29 august la cele ale probei obligatorii a profilului. În 31 august va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, urmată, în data de 2 septembrie, de afișarea rezultatelor (până la ora 16) și depunerea contestațiilor (orele 16-20). În zilele de 3 și 4 septembrie va avea loc rezolvarea contestațiilor, iar în data de 5 septembrie vor fi afișate rezultatele finale ale Bac-ului 2012.

Carmen SENCO