Poezie şi sport la Uniunea Ucrainenilor


La sediul Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Caransebeş, a avut loc joi, 6 noiembrie, o acţiune culturală foarte reuşită, din toate punctele de vedere – o expoziţie de carte ucraineană şi românească. Aceasta cuprinde volume semnate de autori ucraineni din Caraş-Severin – poeţii Ivan Kovaci, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi din Ucraina, Yuri Pavliş şi Vasile Barşai, membri ai USR, originari din comuna Copăcele. Ei au făcut şcoala primară în această localitate, după care au urmat liceele în alte localităţi, terminând Facultatea de Filologie Ucraineană în cadrul Universităţii din Bucureşti. Excepţia se numeşte Vasile Barşai, care este absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, dar îndrăgeşte poezia ucraineană şi de aceea a plecat pe acest drum.

Studiind amănunţit Biblioteca de la sediul Uniunii Ucrainene, situat pe str. Baba Novac, la nr. 37, am găsit aproape toate cărţile pe care le-au publicat aceşti trei scriitori, plus cele ale poetului Ivan Şmuleac, fost învăţător la Şcola Generală din Copăcele şi, mai târziu, la cea din Cornuţel, un activist cultural deosebit, fapt pentru care, după trecerea sa în nefiinţă, Primăria comunei Păltiniş a hotărât ca numele său să fie purtat de Căminul cultural din satul Cornuţel.

Expoziţia mai cuprinde volume ale poeţilor ucraineni din întreaga ţară, precum şi cărţi de folclor, cărţi de muzică, atât pe linia folclorului, pe linia creaţiei populare, cât şi creaţii proprii ale compozitorilor ucraineni. Un capitol aparte al acestei expoziţii – ne-a spus Ivan Liber, preşedintele filialei cărăşene a UUR şi sufletul acestei acţiuni culturale – îl reprezintă diplomele şi medaliile pe care le-a câştigat sportiva Liliana Danci, din Cornuţel, multiplă campioană naţională şi mondială.

Ştefan ISAC