Corala „Mărgana”, în Maramureş


      La invitaţia Corului Bărbătesc din Finteuşu Mare, în perioada 12-14 septembrie, Corul mărganilor, reînviat după mulţi ani de întrerupere, a participat la cea de a V-a ediţie a Festivalului Coral Interjudeţean „Valentin Băinţan”, de la Finteuşu Mare.

Drumul lung, dar deosebit de frumos, parcurs într-o zi cu mult soare, a condus mai întâi la Mânăstirea Dumbrava, un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde cântecul religios se armonizează cu policromia florilor şi mirosul de tămâie.

Coriştii noştri au beneficiat de masă şi cazarea celor din Finteuş, cu care întreţin legături de prietenie de multă vreme.

Ziua de sâmbătă a fost bogată în activităţi – vizitarea Muzeului de Mineralogie şi a Mânăstirii Rohia.

Duminică dimineaţa, la Sfanta Liturghie, vocile bărbăteşti moroşeneşti au colaborat la darea răspunsurilor cu cele mixte ale bănăţenilor. În după-amiaza aceleiaşi zile, Corul mărganilor s-a prezentat în Festival în  localitatea Şomcuţa Mare, alături de formaţiile „Buciumenii Chioarului”, din Bucium (dirijor, Gabriela Ion), „Glasul Chioarului” (dirijor, Iustin Podărean), „Cânturi din Chioar”, din  Valenii Şomcuţei (dirijor, Răzvan Paşca) şi Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare (dirijor, Andrei Dragoş).

Festivalul a fost organizat din iniţiativa şi prin grija prof. Andrei Dragoş, care i-a înconjurat pe bănăţeni cu o dragoste frăţească deosebită, lucru pe care l-au făcut şi coriştii săi. Prin urmare, la sfârşitul acestui an ori în primavară, mărganii aşteaptă întoarcerea vizitei în care s-au înfrăţit cu maramureşenii întru cântarea sacră şi profană.

Important de consemnat este că interpretarea dată pieselor muzicale de către corul celor din Marga, sub   conducerea prof. dr. Dumitru Jompan, a fost una de zile mari, apreciată de toţi cei prezenţi la acest festival.

Prin urmare, aceşti împătimiţi ai artei corale pot parafraza, fără să se ruşineze sau să greşească, zicala moroşenească „Am fo ş-om hi” – „Am fost şi încă vom mai fi”.

Sonia BERGER