Pedepse şi regrete în dosarul „Şpaga de 50.000 de euro”


Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat, săptămâna trecută, sentinţa în dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi fostul edil-şef al comunei şi câţiva angajaţi ai Primăriei Zăvoi.

  Recent, Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat sentinţa în dosarul de corupţie în care sunt implicaţi Antonie Bunei, fostul edil-şef al comunei Zăvoi, precum şi câţiva dintre angajaţii Primăriei din localitate. Toţi cei opt inculpaţi în dosarul în care omul de afaceri timişorean Romeo Dunca a dat mită 47.000 de euro pentru ca Primăria Zăvoi să accepte asocierea cu firma sa pentru dezvoltarea unui proiect pe Muntele Mic au fost găsiţi vinovaţi, Antonie Bunei primind şase ani de închisoare, ceilalţi fiind condamnaţi cu suspendare. Romeo Dunca a declarat că îi pare rău de angajaţii Primăriei, care sunt victime ale familiei Bunei. (S. Berger, B. Naum)

Astfel, instanţa de judecată i-a găsit vinovaţi pentru fapte de corupţie pe toţi cei opt inculpaţi în dosarul în care omul de afaceri Romeo Dunca a dat mită 47.000 de euro pentru ca Primăria Zăvoi să accepte asocierea cu firma sa, Dunca Imobiliare, pentru dezvoltarea unui proiect pe Muntele Mic. Fostul primar, Antonie Bunei, a fost condamnat pentru luare de mită în formă calificată şi trafic de influenţă, la şase ani închisoare. Silviu Bunei, fiul cel mic al acestuia, a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi a primit cinci ani de puşcărie, iar Niţu Bunei, fiul cel mare al fostului edil, a fost condamnat pentru complicitate la luare de mită, la trei ani închisoare, cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de cinci ani.

Viceprimar la momentul comiterii faptelor, actualul edil-şef Ion Scorobete, secretarul comunei – Gheorghe Adrian Lungu, şi consilierul juridic al Consiliului Local al comunei Zăvoi, Firuţ Mihuţ, au primit pedepse cu suspendare condiţionată pe termene de încercare cuprinse între cinci şi şapte ani. Avram Gherga şi Maria Grozav, oamenii prinşi la mijloc între Antonie Bunei şi Romeo Dunca, au fost condamnaţi pentru complicitate la dare şi luare de mită, la câte trei ani închisoare. Sentinţa Tribunalului Caraş-Severin nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 20.000 de euro, care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, dar care nu s-a recuperat cu ocazia percheziţiilor efectuate la Antonie Bunei şi l-a obligat pe acesta la restituirea acestor bani către martorul Romeo Dunca. Judecătorul a menţinut măsura sechestrului asigurator instituit asupra casei şi a mai multor terenuri ce-i aparţin fostului edil-şef. Totodată, au rămas sub sechestru asigurator şi mai multe conturi ale lui Silviu Bunei Odată rămasă definitivă sentinţa în acest dosar, în cazul în care Bunei nu va înţelege să restituie suma respectivă, atunci avocatul lui Romeo Dunca se va adresa executorului judecătoresc, ţinând cont de sechestrul asigurator pus pe proprietatea fostului primar, acesta riscând chiar să-şi piardă casa.

Omul de afaceri timişorean are şi păreri de rău după ce a aflat sentinţa Tribunalului Caraş-Severin. E bine şi este un semn bun pentru politicienii corupţi. Să ştie că nu pot să-şi bată joc de oameni la nesfârşit. Îmi pare foarte rău de doamna Maria Grozav şi de Gherga. Vina mea este că i-am adus la intersecţie, dar ei au ales calea. Atât Maria Grozav, cât şi Gherga, iniţial nu au fost decât martori. Ce au declarat însă le aparţine. Îmi pare rău de jurist, de viceprimar, care au fost, consider eu, nişte victime ale familiei Bunei. Răul pe care l-a făcut Bunei zonei şi oamenilor nu se poate plăti nici cu o sută de ani de puşcărie”, a mai spus Romeo Dunca.

Sonia BERGER

Bogdan NAUM