AJOFM, raport pe şapte luniÎn cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au prezentat o informare privind activitatea de formare profesională derulată de această instituţie și sprijinul acordat angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Astfel, se arată în raport, conform Planului de formare profesională pentru anul 2019, AJOFM Caraş-Severin şi-a propus derularea unui număr de 21 cursuri de calificare, la care să participe 380 de persoane.
Stabilirea cursurilor de calificare s-a axat pe solicitările venite din partea şomerilor, a analizelor efectuate în cadrul Agenţiei, bazate pe locurile de muncă disponibile în perioada anterioară, precum şi pe solicitările de calificare profesională venite din partea agenţilor economici.
Deoarece judeţul Caraş-Severin se confruntă cu un fenomen de emigrare către statele membre ale UE care a crescut în intensitate în ultimii ani, cele mai solicitate calificări identificate în rândul şomerilor înregistraţi la AJOFM Caraş-Severin sunt în domenii precum îngrijitor bătrâni la domiciliu, bucătar şi ospătar.
În primele şapte luni ale acestui an au fost organizate un număr de 11 cursuri, la care au fost cuprinşi un număr de 258 cursanţi.
De asemenea, s-au derulat alte opt cursuri de formare profesională demarate în anul 2018, cursuri la care au participat 160 de şomeri.
În acest an, un număr de 110 persoane s-au încadrat în muncă în urma absolvirii unui curs de calificare, indicatorul de încadrare a persoanelor ca urmare a absolvirii unui curs de calificare fiind îndeplinit până la această dată în proporţie de 157%, indicatorul propus de angajare în anul 2019 fiind de 70 de persoane încadrate.
Referitor la şomerii care au început cursuri de calificare în anul 2019, cei mai mulţi au fost persoane cu vârsta de peste 45 de ani – 102 persoane, urmaţi de tinerii sub 25 de ani – 73 de persoane, şi de categoriile de vârstă 35-45 de ani – 43 de persoane şi 25-35 de ani, 40 de persoane. De remarcat este faptul că 23 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani au urmat un curs de calificare.
În ceea ce priveşte nivelul studiilor pe care le-au avut cursanţii AJOFM Caraş-Severin în anul 2019, cei mai mulţi au fost absolvenţi de şcoală profesională, liceu sau şcoală postliceală – 189 de persoane, urmaţi de persoane cu nivel de calificare universitar – 37 de persoane şi de persoane cu nivel de calificare primar şi gimnazial – 32 de persoane.
De asemenea, cursurile au fost frecventate de un număr de patru persoane de etnie romă, de două persoane cu handicap şi de 93 de persoane din mediul rural.
Geanina LUCA