Patru zile de neuitat în Austria


Imediat după Revoluţia din anul 1989, între comuna Băuţar şi localitatea Kainbach – Austria, din zona Graz, s-au pus bazele unei relaţii de prietenie, relaţie care se menţine şi în prezent şi care constă în ajutoare umanitare pentru comunitatea din Băuţar, schimburi culturale, organizarea de pieţe cu standuri de vânzare în comuna Băuţar, iar în perioada iulie-august, timp de patru săptămâni, patru fete din localitatea cărăşeană au participat la cursuri diferite pentru calificarea în diverse meserii.

În perioada 7-10 august, o delegaţie a comunei Băuţar, condusă de domnul viceprimar Daniel-Ion Bîrsilă, din care au mai făcut parte domnii consilieri Trandafir-Romulus Micşoni, Petru-Aurel Mihăiloni şi Romeo-Silviu Răduţă, a făcut o vizită în localitatea Kainbach – Austria, unde a fost cazată la familiile Peter şi Maria Stanzenberger, Johan şi Karoline Bloder, Sieglinde Bihler şi Johann şi Theresia Krammer.

Nu putem să nu scoatem în relief minunatul program al delegaţiei române pentru această perioadă.

Joi, 7 august – repartizarea la gazde şi servitul cinei în locaţia GriesBauer din Kainbach, împreună cu gazdele noastre, cele patru fete, domnul Rauscher şi domnul Schwaiger, alături de traducătorul nostru, doamna Alina.

Vineri, 8 august, ora 10, punct de întâlnire – Primăria din Kainbach, după care s-a plecat la Schöckel, pentru o plimbare cu telegondola, vizitarea împrejurimilor, servitul mesei de prânz şi o plimbare pentru cele patru fete cu „trenuleţul”, la care au mai participat domnul Schöninger – primarul localităţii Kainbach, precum şi domnii Krajicek şi Rauscher, alături de traducătorul nostru, doamna Alina.

După-amiază, împreună cu conducerea delegaţiei, a fost vizitat Centrul de reciclare Das Altsoffsammelzentrum, Departamentul de pompieri şi Piaţa fermierilor din centrul Kainbach-ului. La ora 19, delegaţia oaspete a fost condusă la terenul de fotbal din localitate, unde a vizionat meciul de campionat din Divizia a III-a al echipei din Kainbach, unde s-a luat şi cina.

Sâmbătă, întâlnirea a avut loc la Primărie, la ora 10, după care au fost vizitate locurile unde au lucrat fetele în decursul celor patru săptămâni.

În jurul orei 13, oaspeţi şi gazde s-au întâlnit la un grătar, unde distinsa doamnă Krammer s-a ocupat de toate, inclusiv de muzică.

Înspre seară, delegaţia a vizitat centrul Graz-ului, au urcat la cetate, după care a avut loc cina festivă, într-un cadru rustic în centrul Graz-ului.

Cum timpul a trecut foarte repede, în dimineaţa zilei de duminică, 10 august, toată lumea s-a întâlnit la sediul Primăriei, vizitând atât instituţia, cât şi grădiniţa din incintă.

Dorim să mulţumim şi pe această cale iniţiatorilor acestei vizite, domnului primar Manfred Schöninger, domnului consilier pentru relaţia cu Băuţarul, Peter Stanzenberger, şi doamnei Maria, familiilor implicate în găzduirea noastră, celor care au ţinut aproape în vizita efectuată şi, nu în ultimul rând, întregii comunităţi din Kainbach.

Cunoscând despre vizita delegaţiei noastre în Austria, am avut onoarea să fim invitaţi de Consulul-general al României în localitatea Gÿula – Ungaria, în persoana domnului Trandafir-Florin Vasiloni, şi de doamna Rodica Vasiloni, românii şi consătenii noştri, la un dineu oficial dat în cinstea delegaţiei noastre, cărora ţinem să le mulţumim încă o dată şi pe această cale.

P R I M A R   Romulus BARBESCU

V I C E P R I M A R     Daniel-Ion BÂRSILĂ