Patinoar la Poiana Mărului


In ciuda temperaturilor ridicate, potrivite mai degrabă începutului de primăvară decât miezului iernii, conducerea unei firme din comuna Zăvoi a demarat o investiţie dorită de turiştii care vin la Poiana Mărului şi au construit, astfel, aici, un patinoar natural. Acesta se află în apropiere de centrul staţiunii, pe un teren al societăţii poziţionat în vecinătatea unei surse de apă de suprafaţă. În comparaţie cu anul trecut, suprafaţa patinoarului a fost mărită, s-a realizat o împrejmuire nouă şi o nouă construcţie administrativă. (F. Mihuţ)

Chiar dacă în această iarnă zăpada s-a lăsat aşteptată, iar temperaturile pozitive au făcut ca începutul de an să semene mai mult cu unul de primăvară, acest lucru nu a împiedicat Societatea Comercială Favorit S.R.L. să demareze o investiţie dorită de turiştii care vizitează localitatea Poiana Mărului – construirea unui patinoar.

Situată la altitudinea de 650 m, într-o depresiune, la poalele Masivelor Măgura, Nedeia şi Muntele Mic, localitatea Poiana Mărului a reprezentat dintotdeauna o atracţie pentru turişti, datorită cadrului natural de o deosebită frumuseţe care o înconjoară, dar şi un loc unde cei suferinzi şi-au găsit alinare, fiind binecunoscut faptul că, aici, calitatea aerului, dată de conţinutul ridicat de ozon şi de ionizarea negativă, este comparabilă cu cea din staţiunea elveţiană Davos. Cu toate acestea, în perioada de iarnă afluxul de turişti înregistrează scăderi drastice, în primul rând din cauza lipsei unor activităţi care să includă practicarea sporturilor de iarnă.

Sesizând apetitul tuştilor care vin în Poiana Mărului, de a avea, şi în sezonul rece, o activitate, ca alternativă la petrecerea timpului lângă gura sobei, S.C. Favorit S.R.L. a amenajat, în apropiere de centrul staţiunii, un patinoar natural, valorificând amplasamentul terenului pe care societatea îl deţinea în proprietate şi faptul că acesta este poziţionat în vecinătatea unei surse de apă de suprafaţă. Astfel, printr-o investiţie relativ simplă, care nu a necesitat intervenţii majore asupra solului, un loc viran a devenit spaţiu adecvat pentru petrecerea timpului liber.

De altfel, aşa cum ne-a declarat şi Doru Iustin Cârdei, directorul general al S.C. Favorit S.R.L., ideea amenajării unui patinoar la Poiana Mărului este mai veche, iar anul trecut s-a făcut o primă încercare, amenajându-se în acelaşi loc un patinoar natural, dar pe o suprafaţă mai mică, iar acest lucru s-a bucurat de un real succes, turişti de toate vârstele încercându-şi patinele şi talentul pe gheaţă. În acest an, suprafaţa patinoarului a fost mărită, s-a realizat o împrejmuire nouă şi a fost ridicată o construcţie administrativă din lemn şi materiale uşoare.

Aşadar, au fost create deja condiţiile necesare pentru ca turiştii din Poiana Mărului să se bucure de plăcerea de a aluneca pe gheaţă, mai rămânând doar ca vremea să ne arate că este totuşi luna ianuarie şi să ne aducă puţină zăpadă şi o scădere a temperaturilor sub zero grade…

Firuţ MIHUŢ