Dosarul dolarilor falşi pasaţi la Caransebeş – ultima condamnare


La doi ani după ce Tribunalul Caraş-Severin i-a condamnat pe Ianăş Iacobici şi Cristian Rămigă pentru că au plasat aproape 50.000 de dolari la o serie de case de schimb valutar din Caransebeş, Târgu Jiu şi Orăştie, recent, bulgarul Yanko Yacov Stefanov, cel care falsifica banii, a fost găsit vinovat şi condamnat. Cei doi români au înşelat vigilenţa angajaţilor mai multor case de schimb valutar, folosind bancnote de 100 de dolari falsificate de Yanko Yacov Stefanov, care mai are şi alte condamnări în România. Interlopul bulgar a fost găsit vinovat de Tribunalul Caraş-Severin pentru comiterea a două infracţiuni: constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat, în forma continuată, şi punere în circulaţie de monedă falsă străină, în forma continuată. Bulgarul a primit cinci ani de puşcărie cu executare, dar va ajunge într-o puşcărie din România abia după ce sentinţa va rămâne definitivă şi irevocabilă.

Deşi procurorii susţin altceva, avocatul lui Stefanov, Ioan Chilom, spune că clientul său nu recunoaşte că s-ar face vinovat de comiterea vreuneia din faptele reţinute în sarcina sa, astfel că a atacat soluţia Tribunalului Caraş-Severin cu apel.

Să mai spunem că, după plasarea valutei contrafăcute, Ianăş Iacobici a trimis 30 la sută din valoarea valutei primite în Bulgaria, lui Yanko Stefanov, utilizând serviciul Western Union.

Sonia BERGER