Ni s-au îmbolnăvit medicamentele!


Recent, a avut loc ședința Colegiului Prefectural Caraș-Severin, în cadrul căreia au fost discutate, pe lângă alte teme de actualitate, și aceea a respectării prevederilor legale referitoare la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, precum și identificarea deficiențelor și măsurile dispuse pentru remedierea acestora, în fapt o informare făcută de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

La întâlnire s-a vorbit despre problema ridicată atât de pacienţi, cât şi de medicii prescriptori, care au sesizat faptul că în farmacii lipsesc cu desăvârşire medicamente importante în tratamentul unor boli ce ţin de programele naţionale de sănătate, de pildă diabet sau oncologie, şi tocmai cele mai ieftine. Cu aceste aspecte s-au arătat solidari de această dată și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Farmaciştilor Caraş-Severin.

Mai mulţi colegi medici au sesizat săptămâna trecută lipsa unui medicament esenţial în tratarea diabetului. Am contactat farmaciile, acestea au luat legătura cu preşedintele colegiului breslei. Acesta a aflat, la rândul lui, că respectivul medicament nu mai este adus în farmacii din depozitele care îl deţin pentru că acestea aprovizionează doar anumite farmacii, de cele mai multe ori lanţurile farmaceutice. Această stare de lucruri îl dezavantajează clar pe pacientul care locuieşte de exemplu la Moldova Nouă, unde nu sunt puncte de lucru ale lanţurilor respective“, a spus în plenul şedinţei medicul-şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Laurenţiu Mărţuică. El a mai precizat că, exact în această perioadă, echipe mixte ale instituţiei şi ale Direcţiei de Sănătate Publică se află în control la farmaciile din judeţ, cu acst prilej aflând şi ei că unul dintre medicamentele folosite pentru tratarea diabetului a devenit o fantomă, deşi se regăseşte pe lista publicată de Ministerul Sănătăţii. „Noi nu-l vedem pe piaţă, iar când spun «pe piaţă», asta nu înseamnă în depozite. Din păcate, nici Casa de Asigurări de Sănătate, nici alte structuri din județ nu-şi permit să tragă depozitele la răspundere sau să le cheme la o discuţie. Deşi acum nu sunt sincope, probleme încep să apară şi la alte medicamente, mă refer la cele oncologice, dar asta doar fiindcă în judeţul nostrum nu avem afecţiunile oncologice pentru care e nevoie de respectivele formule. Din păcate, există o prevedere legislativă care anulează toate eforturile noastre de a aduce medicamentele care lipsesc în farmacii, şi anume acceptul pacientului, scris pe spatele reţetei, pentru medicamentul mai scump. E drept că pacientul nu riscă să nu îşi ia tratamentul, însă noi nu putem ataca altfel pe articolul din contract. Preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor pregăteşte un material pe acest subiect, pe care îl va prezenta şi Instituţiei Prefectului, şi vă rog ca, împreună, să avem discuţii şi să găsim soluţii”, i s-a adresat Laurenţiu Mărţuică subprefectului.

Reprezentantul Guvenului în teritoriu a declarat că vor fi făcute intervenţii la Executiv pentru controlul situaţiei.

Sonia BERGER