Încă o metodă de înşelăciune: „Premiul aniversar Romtelecom”!


După metoda „Accidentul”, şarlatanii apelează la un nou scenariu pentru a-i păcăli pe români. De data aceasta vorbesc de premii inexistente, iar acum se folosesc de numele unor companii cunoscute, dar şi de cele ale unor procurori, poliţişti, avocaţi sau notari publici.

În speţă, persoane necunoscute telefonează cetăţenilor pentru a le comunica faptul că sunt câştigătorii unui premiu în bani, de 12.000 de euro, în cadrul unei tombole organizate de Romtelecom, care aniversează 150 de ani de la înfiinţare. În continuare, apelantul solicită victimelor achitarea în avans a impozitului pentru substanţialul premiu câştigat, sau a unor comisioane, solicitându-le să transmită prin mandate online suma de 4.000 de euro sau 12.000 de lei, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin.

Ce este foarte important de precizat: pentru a fi foarte convingător, apelantul menţionează diverse nume de poliţişti, procurori, avocaţi sau notari publici  cunoscuţi în comunitate, astfel încât să fie cât mai credibil.

Spre informarea „norocosului câştigător”: orice premiu câştigat este supus unui impozit de 16% din valoarea sumei acordate sub forma premiului, impozit ce se plăteşte de către firma/compania care oferă premiul, prin reţinerea cuantumului impozitului din valoarea totală a premiului. Ulterior, premiul în bani din care s-a scăzut impozitul revine câştigătorului.

Ce trebuie să ştiţi?

Dacă vi se solicită acordarea în avans a impozitului pentru a intra in posesia unui premiu în bani, nu este decât o încercare de a vă înşela, pentru că impozitul nu trebuie să-l plătiţi dumneavoastră, ci cel care vă acordă premiul!

Pentru a preveni acest tip de înşelăciunile prin telefon, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin vă reaminteşte:

-Când primiţi vestea câştigării unui premiu substanţial prin telefon, prin care vi se solicită să trimiteţi în avans o sumă de bani, chiar şi sub forma unor coduri de reîncărcare, nu acţionaţi imediat! Este posibil ca, sub impulsul momentului, a vocii politicoase a interlocutorului şi a mesajului persuasiv indus de acesta, să nu realizaţi că, de fapt, nu aţi jucat la niciun concurs, nu aţi participat la nicio tombolă, firma care acordă premiul de fapt nu mai există ca denumire pe piaţă sau, deşi există, nu a iniţiat un astfel de concurs, care de obicei este  mediatizat prin intermediul televiziunilor;

-Țineţi cont de faptul că simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv. etc.) nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul, în prealabil, al abonatului; în situaţia în care sunteţi apelat şi vi se prezintă acest scenariu, vorbiți cu o persoană de încredere despre discuţia telefonică avută şi analizaţi împreună „şansele de câştig” pe care le-aţi avea! Un apropiat, care nu este influenţat afectiv, poate analiza mult mai obiectiv situaţia şi vă poate sfătui corect;

-Verificaţi din mai multe surse ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs, ori

deplasându-vă până la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective;

-Nu expediaţi sume de bani prin mandate online și nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute.

Reţineţi:

Dacă aţi fost desemnat într-adevăr câştigător, premiul este al dumneavoastră şi nu poate fi ridicat de altă persoană în termen de cel puţin 30 de zile de la desemnarea câştigătorului şi comunicarea acestuia, se mai arată în comunicat.

Poliţiştii,  procurorii, avocaţii, notarii nu au atribuţii în validarea desfăşurării unor concursuri organizate de societăţi comerciale. Folosirea identităţii acestora reprezintă  un abuz, cu scopul de a vă câştiga încrederea.

La apariţia unor astfel de situaţii, cetăţenii trebuie să anunţe imediat Poliţia, direct, sau prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Bogdan NAUM