Mica Unire de la „Traian Doda”


Seria prelegerilor organizate de cunoscuta instituţie şcolară din Caransebeş în cadrul proiectului „Colegiul Naţional «Traian Doda», la 100 de ani de la Marea Unire” a continuat marţi, 23 ianuarie, cu o conferinţă intitulată „Mica Unire – pas important spre Marea Unire”, susţinută de istoricul Constantin Brătescu. Acesta a subliniat că problema Unirii Ţărilor Române într-un singur stat a fost o constantă a istoriei noastre. Atunci când Alexandru Ioan Cuza a dat o proclamaţie către ţară, în care vorbea despre unificarea celor două parlamente şi constituirea unei singure capitale la Bucureşti, a rostit în faţa auditoriului: „Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu noi!”. Domnitorul Principatelor Unite îşi exprima astfel bucuria că românii au făcut un pas major spre „Unirea cea Mare” care va avea loc mai târziu, abia în 1918. La 24 ianuarie 1859, s-a creat Statul român modern, aşezat pe temelii europene. Istoricul a menţionat şi reacţia pozitivă a românilor din Transilvania şi Banat, care şi-au dorit să fie una cu fraţii lor.

După îndepărtarea lui Cuza şi alegerea lui Carol I ca domnitor al Principatelor Unite, Banatul a menţinut legătura cu patria-mamă, două personalităţi bănăţene, generalul Traian Doda şi generalul Moise Groza, implicându-se activ în relaţia cu România.

Prelegerea a fost extrem de interesantă, elevii propunându-i invitatului să se întâlnească lunar, pentru a continua dialogul privind istoria constituirii României Mari.

Mădălina DOMAN