Liturghie arhierească la Parohia Ortodoxă din Voislova


Duminică, 10 februarie, localitatea Voislova a primit vizita Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Înaltul Ierarh a fost întâmpinat la hotarul vestic al satului, de către autorităţile administrative, în frunte cu primarul comunei Zăvoi, Ion Scorobete, fiind apoi condus, de călăreţi îmbrăcaţi în straie populare, până la intrarea Parohiei Ortodoxe din Voislova.

În faţa bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Voislova, Preasfinţitul Părinte Lucian a fost primit cu pâine şi sare de către părintele paroh Mihai Boran şi de un număr mare de credincioşi, parte din aceştia fiind îmbrăcaţi în costume populare. După ce a primit urările de bun-venit, din partea tuturor celor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit o Sfântă Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi slujitori ai Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş, iar în timpul slujbei o mare parte din credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Lucian a făcut o frumoasă legătură între pilda ce a fost citită din Evanghelia după Matei, Capitolul 25, versetele 14-30, cunoscută sub denumirea de „Pilda talanţilor”, şi aspecte ale vieţii moderne, în care oamenii se înstrăinează de Cuvântul divin şi „îşi îngroapă talanţii”, risipind darurile primite de la Dumnezeu.

La sfârşitul Liturghiei Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a dat binecuvântarea credincioşilor prezenţi, mulţumindu-le pentru participare şi îndemnându-i să fie aproape de Biserică şi să urmeze Cuvântul lui Dumnezeu, căci timpul vieţii trece grabnic şi fiecare credincios trebuie să facă tot ce îi stă în puteri pentru a folosi cu chibzuinţă darurile ce i-au fost date de Stăpânul cel drept, astfel încât la Judecata de pe urmă să nu fie izgonit ca sluga necredincioasă „care şi-a îngropat talantul”.

Vizita Preasfinţitului Părinte Lucian în Parohia Voislova a avut un caracter canonic, arhiereul fiind prezent şi în urmă cu patru ani, când a oficiat o slujbă de seară şi a sfinţit lucrările efectuate la casa parohială. De asemenea, vizita a avut şi un caracter festiv, în urmă cu două zile împlinindu-se şapte ani de la alegerea Preasfinţitului Părinte Lucian în funcţia de Episcop al Caransebeşului, iar cu această ocazie credincioşii i-au urat mulţi şi fericiţi ani.

Firuţ Mihuţ