Armenişul, de două ori în sărbătoare


Ziua de joi, 24 mai, a fost una cu dublă semnificaţie pentru locuitorii comunei Armeniş, deoarece a însemnat, pe de o parte, Ruga satului, ţinută cu ocazia sărbătorii Înălţarea Domnului, iar pe de alta, autorităţile locale au stabilit această dată pentru inaugurarea unor obiective realizate pe raza localităţii. Astfel, la ora 9.30,  Preasfinţitul Episcop al Caransebeşului, Lucian Mic, a fost întâmpinat la intrarea în comună de către primarul Ioan Vetreş, încadrat de trei călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, iar în faţa Bisericii ortodoxe din Armeniş, de un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi, la fel, foarte mulţi îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ţinând deopotrivă cuvenitul Cuvânt de învăţătură. Potrivit tradiţiei ortodoxe româneşti, după oficierea Sfintei Liturghii, în curtea bisericii a avut loc o Slujbă de pomenire pentru eroii şi martirii Neamului românesc, la monumentul ridicat în cinstea acestora. Este de altfel binecunoscut că în parohia Armeniş s-a constituit un grup de rezistenţă, care a luptat pentru drepturile sociale ale ţăranului român, denumit „Partizanii din Munţii Banatului”.

Sărbătoarea parohiei a continuat cu lansarea volumului „Monografia comunei Armeniş – Istorie şi Spiritualitate”, scrisă de părintele paroh Cristian Vulpeş. Pentru eforturile depuse în evidenţierea istoriei şi spiritualităţii armenişene, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a acordat Diploma de onoare „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” lui Marcel Vela, edilul-şef al municipiului Caransebeş, fiu al comunei Armeniş, şi primarului localităţii, Ioan Vetreş, sponsorii acestei iniţiative culturale.

La ora 14, s-a tăiat panglica inaugurală din faţa Căminului Cultural Armeniş, semnificând terminarea lucrărilor executate prin Proiectul integrat pe Măsura 322, finanţat din fonduri europene – FEADR, intitulat „Modernizare străzi şi drumuri comunale în comuna Armeniş, captare şi instalaţii de potabilizare a sistemului de alimentare cu apă în Armeniş, reabilitare, modernizare şi dotare Cămin Cultural Armeniş, judeţul Caraş-Severin”.

În incinta Căminului Cultural, Preasfinţitul Episcop Lucian Mic şi un sobor de preoţi au sfinţit  lucrările executate la acest obiectiv. Au vorbit despre însemnătatea realizării acestora,  primarul comunei, Ioan Vetreş, Marcel Vela şi vicepreşedintele liberal Sorin Frunzăverde.

La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, oameni politici, fii ai satului şi numeroşi locuitori ai comunei.

În încheiere, a fost oferită o masă cu produse tradiţionale tuturor celor prezenţi la această sărbătoare.

Mitru DRAGOMIR

Sonia BERGER