Lemnul care arde la buzunare


În urma controalelor efectuate în perioada 1 aprilie-31 mai, pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale cu material lemnos, din cele 293 de acţiuni întreprinse în judeţ, au fost aplicate nu mai puţin de 249 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 209.803 lei, fiind constatate 43 de infracţiuni.

Acţiunile au fost efectuate de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial Silvic Caraş-Severin, Direcţiei Silvice Reşiţa, Gărzii de Mediu, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Caraş-Severin, Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Inspecţiei Silvice Caraş-Severin, Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin şi ai Gărzii Financiare.

Pe linia exportului de material lemnos au fost efectuate un număr de 29 de controale la persoane fizice şi agenţi economici. În urma acestora, au fost întocmite două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În ceea ce priveşte transportul materialului lemnos, oamenii legii, împreună cu reprezentanţii instituţiilor abilitate, au întreprins un număr de 142 de acţiuni şi controale, din care 74 au fost la agenţi economici şi persoane fizice.

Alte 186 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, au fost aplicate în cadrul acestor activităţi, privind transportul de material lemnos, iar bunurile, în valoare de 21.100 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, s-au înregistrat şi două dosare penale pentru săvârşirea a cinci infracţiuni.

Prelucrarea lemnului a fost şi ea în atenţia autorităţilor, care, pe parcursul celor două luni, au desfăşurat 69 de acţiuni pe această linie. Numărul infracţiunilor de această dată se ridică la 12, toate pentru evaziune fiscală. Nici cele 59 de contravenţii nu pot trece neobservate, valoarea amenzilor aplicate în aceste cazuri ridicându-se la 139.900 de lei. Au fost confiscaţi 66.174 mc de lemn de lucru şi 14 mc de cherestea. Tăierea ilegală de arbori şi furtul materialului lemnos au făcut obiectul a 38 de acţiuni, desfăşurate atât în pădurile judeţului, cât şi la persoanele fizice sau la agenţii economici. Pentru tăiere ilegală de arbori şi furt de material lemnos au fost întocmite 12 dosare penale, pentru 24 de infracţiuni.

Carmen SENCO