„Regele” şi-a donat, pentru a doua oară, o parte din „regat”


După ce, cu doar câţiva ani în urmă, a donat Galeriei „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş un număr de 47 de tablouri aparţinând genului picturii naive, iată că miercuri, 9 aprilie, artistul plastic Mihai Vintilă a repetat acest gest plin de generozitate cu Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, această instituţie devenind mai bogată cu 40 de piese din colecţia Fundaţiei „Vintilă-ARPLANA”. Tablourile au fost pictate în cadrul celor 29 de tabere de creaţie organizate de artistul plastic originar din Caransebeş şi aparţin atât unor pictori din România, cât şi din Republica Serbia. Printre artiştii cărăşeni ale căror lucrări se află pe simezele Muzeului Banatului Montan îi regăsim pe Doina şi Gustav Hlinka, Viorel Coţoiu, Camelia Ciobanu, Tomi Radcu, Vasile Popovici şi, bineînţeles, Mihai Vintilă.
La manifestare au luat parte reprezentanţi ai organizatorilor – Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Muzeul Banatului Montan –, artişti plastici, scriitori, oameni implicaţi în fenomenul artistic şi iubitori de cultură.
„Vreau să le spun, celor care încă nu ştiu, că Mihai Vintilă este medic veterinar. După părerea mea, Mihai Vintilă este la apogeul construcţiei acestor opere de artă naivă. Domnia-sa este cunoscut în toată lumea, are expoziţii în toată Europa, de aceea vă spun, avem în mijlocul nostru un om extraordinar, care, în picturi, îşi exteriorizează dorinţa de viaţă. Dacă aş vrea să numesc un rege, la modul cel mai serios, coroană şi sceptru ar trebui să poarte Mihai Vintilă. Nu sunt cuvintele mele, ci ale unor cunoscători din cadrul Academiei Franceze… Mihai Vintilă este un suflet curat, Mihai Vintilă a înţeles care este Calea, care este Adevărul, a înţeles Viaţa”, a spus consilierul judeţean Romeo Dumitrescu, el însuşi medic.
La final, Mihai Vintilă le-a explicat celor prezenţi gestul pe care l-a făcut, atât pentru Caransebeş, cât şi pentru Reşiţa. „Este o donaţie, care reprezintă o parte a tablourilor realizate în taberele de creaţie, o altă parte fiind deja la Galeria «Corneliu Baba» de la Caransebeş. După aceasta, mă pregătesc să mai fac o donaţie, vor fi ori 40, ori 50 de lucrări, către Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, tot din Caransebeş. În fiecare din cele 29 de tabere de creaţie s-au realizat câte 20 de tablouri, parte din ele au fost date sponsorilor, iar o mică parte am păstrat eu, în pinacoteca Fundaţiei «Vintilă-ARPLANA». La un moment-dat, când s-au adunat mai multe, m-am gândit să le donez. Este o bucurie pentru mine, fiindcă de 35 de ani, o viaţă de om, n-am făcut altceva decât să pictez şi să scriu. În ultimul timp am scris şi 11 cărţi, toate legate de arta naivă. În prezent am în pregătire un alt volum, care se va intitula «Iarba din curtea mea». Cred că va fi o carte interesantă. Şi, în continuare, cât Dumnezeu va mai avea grijă de mine, voi continua să lucrez, pentru că atunci când lucrezi şi ştii să-ţi foloseşti timpul aşa cum trebuie, ai şi sănătate, şi poftă de viaţă, şi plăcerea de a trăi”, a mai spus Mihai Vintilă.
Bianca METEŞ