La Teregova, învățământul profesional şi tehnic se schimbă la faţăÎnvățământul profesional şi tehnic va arăta, peste nu mult timp, o altă faţă, prin intermediul unui nou proiect cu finanțare europeană contractat prin Regio-POR şi intitulat „Reabilitare, modernizare și dotare Liceul Tehnologic Sf. Dimitrie, Teregova”.
Sunt prevăzute intervenții ample la corpurile de clădire ale liceului, respectiv izolarea termică a pereților exteriori, a planșeului spre pod și a plăcii pe sol, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic, tâmplărie PVC cu sticlă termoizolantă, precum și a tâmplăriei interioare, refacerea șarpantei din lemn, adică înlocuirea elementelor degradate și înlocuirea învelitorii cu țiglă nouă ceramică pe întreaga suprafață a acoperișului, sau recompartimentări interioare. De asemenea, proiectul urmăreşte refacerea finisajelor, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare și termice, racordarea la rețeaua de canalizare menajeră existentă în localitate, montarea unei centrale termice, montarea de becuri economice, amenajarea curții interioare, dotarea cu mobilier și echipamente specifice, amenajarea de grupuri sanitare noi, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, precum şi realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Conform unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, 350 de elevi vor beneficia de infrastructura modernizată.
Valoarea totală a investiției este de 5.471.610 lei, din care 5.362.178 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.
Perioada de implementare este de 24 de luni.
De asemenea, la Rusca, sat aparţinător comunei Teregova, va fi reabilitată și dotată Școala Gimnazială Rusca (Școala Nouă) Teregova.
Investiţiile vizează reabilitarea termică a clădirii școlii, dotarea cu panouri solare, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu ferestre termoizolante, reparații și înlocuiri ale trotuarelor din jurul clădirii, înlocuirea instalației sanitare și termice, refacerea sistemelor de apă și canalizare, realizarea de grupuri sanitare, precum și accesibilizarea spațiilor pentru accesul persoanelor cu dizabilități.
Curtea va fi amenajată cu zone din tartan, destinate activităților sportive, zone de recreere și alei pietonale. De asemenea, școala va fi dotată cu mobilier și dotări specifice, se mai arată în comunicatul primit la redacţie de la ADR Vest.
60 de elevi se vor bucura de infrastructura școlară modernizată în urma unei investiții totale de 2,69 milioane de lei. Valoarea finanțării nerambursabile este de 2,09 milioane de lei şi este asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.
Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni.
Geanina LUCA