În două luni, mamografii la Caransebeş


La sfârşitul săptămânii trecute, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş a fost pus în funcţiune mamograful digital ultramodern care permite o exploatare de vârf în problema patologiei sânului. Aparatul a fost achiziţionat prin proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC”, şi a fost adus la această unitate medicală la mijlocul lunii trecute.

Mamograful de la Secţia Radiologie – a spus Ovidiu Miron, reprezentantul firmei Siemens – îmbină calitatea imaginii apărute în cazul investigaţiilor mamografice şi doza de radiaţii aplicate pacientelor, o doză care trebuie să fie cât mai redusă. „Este un mamograf cu detector direct digital, lucru ce asigură reducerea acestei doze, altfel spus cu o doză mică se obţine o calitate a imaginii foarte bună, iar tubul care emite raza este un tub special pentru mamografie, are două filtre, două piste, una de wolfram şi una de molibden. Tocmai pentru a putea face investigaţii în funcţie de mărimea sânului, de natura lui – mai dens, mai puţin dens, mai gros mai subţire –, utilizăm cele două piste şi, de asemenea, cele două filtre, la fel, de molibden şi wolfram, combinaţiile lor putând genera raze cât mai adecvate sânului care este investigat în aşa fel încât, aşa cum am mai spus, doza la pacientă să fie cât mai mică”, a mai declarat Ovidiu Miron.

Aparatul este dotat cu o staţie de achiziţie care transmite imaginile altei staţii, de post-procesare şi activare, unde medicul le poate analiza în linişte, după care poate să pună diagnosticul. De asemenea, cu ajutorul unor softuri specifice pot fi detectate şi marcate microcalcifierile, microleziunile, care, în timp, dacă nu sunt descoperite, pot duce la noduli şi apoi la cancer.

Această achiziţie este utilă pentru noi din două puncte de vedere. O dată, că avem la Caransebeş un aparat care asigură accesul pacienţilor la investigaţii, iar din alt punct de vedere, al meu, personal, ca medic radiolog, este foarte inteligent şi uşor de manipulat. Aşa cum s-a mai spus deja, doza de radiaţii este foarte mică, iar ideea importantă este că nu noi trebuie să o micşorăm, ci, în funcţie de mărimea şi densitatea sânului, mamograful îşi dozează singur cantitatea de radiaţii. În aceste condiţii, noi, practic, doar apăsăm pe buton şi ne bucurăm de imagini de bună calitate”, a spus medicul Călin Grozăvescu, prezent la această acţiune alături de Horia Irimia, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş.

Până când mamograful va putea deveni operaţional pentru paciente, mai trebuie parcurse o serie de etape, respectiv întocmirea unui dosar care trebuie înaintat CNCAN, respectiv Comisiei Naţionale de Control al Activităţilor Nucleare, dar darea lui în folosinţă depinde de timpul în care Spitalul Caransebeş va încheia contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă şi de fondurile acesteia, pentru ca pacientele să poată veni aici cu bilete de trimitere, în mod gratuit.

Acest lucru se va putea face în câteva luni, legătura cu staţia grafică de care s-a vorbit mai înainte s-ar putea să mai întârzie puţin, fiindcă depinde de o altă licitaţie, şi de abia după aceea va putea fi legată în altă reţea, iar accesul la această facilitate de software şi de post-procesare s-ar putea să-l avem abia prin luna ianuarie sau februarie, anul viitor. Dar, din momentul în care vom primi autorizaţia de funcţionare de la CNCAN, vom putea efectua mamografii şi în Caransebeş, iar asta preconizez că se va întâmpla peste două, cel mult trei luni”, a mai spus medicul radiolog Călin Grozăvescu.

Bianca METEŞ