„Doina Banatului” şi-a intrat în ritm 1


        Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş a fost reînfiinţat în luna mai a acestui an, la iniţiativa primarului Marcel Vela şi cu acordul Consiliului local al municipiului, cu scopul păstrării tradiţiilor folclorice din zona Banatului de Munte. Ansamblul are în componență 16 instrumentişti, opt solişti vocali şi opt perechi de dansatori, cărora li se adaugă un dirijor şi un coregraf.

În cadrul unei recente conferinţe de presă, reprezentanţii conducerii „Doinei Banatului” au declarat că, în momentul de faţă, ansamblul lucrează, făcându-se repetiţii susţinute la toate nivelurile – solişti vocali, instrumentişti şi dansatori.

În data de 26 iunie, ansamblul caransebeşean a participat la spectacolul organizat cu prilejul sărbătoririi hramului Mânăstirii Piatra Scrisă, de la Armeniş. Vineri, 1 iulie, formaţia s-a deplasat la Bucureşti, unde a luat parte la emisiunea „Sara bună, dragi români”, la postul Etno TV, alături de cunoscuta solistă Valeria Arnăutu, care, cu acest prilej, şi-a sărbătorit ziua de naştere împreună cu membrii „Doinei Banatului”, ansamblu cu care a pornit în cariera sa artistică. Sâmbătă, formaţia a evoluat la Festivalul „Zilele veveriţelor”, de la Buziaş.

Cum conducerea ansamblului şi-a propus păstrarea tradiţiilor folclorice autentice din zona Caransebeşului, precum şi transmiterea către tineret a cântecului, dansului şi portului popular, se intenţionează ca, pe viitor, în clădirea care a fost repartizată de Primăria şi Consiliul local formaţiei şi la care deocamdată încă se lucrează la renovare, să se înfiinţeze centre de perfecţionare a tinerei generaţii, de transmitere şi de culegere a folclorului bănăţean.

Spectacolul omagial – anul acesta împlinindu-se 65 de ani de la înfiinţarea „Doinei Banatului” – va avea loc în data de 15 septembrie, în prima zi a Serbărilor Cetăţii, la eveniment urmând să fie invitaţi toţi soliştii, instrumentiştii şi dansatorii care au activat, de-a lungul timpului, în cadrul ansamblului caransebeşean.

Mădălina DOMAN


Un gând despre “„Doina Banatului” şi-a intrat în ritm

Comentariile sunt închise.