Un informatician şi şase premii


În doar câteva luni din acest an şcolar, un elev din clasa a XI-a, de la profilul Ştiinţele naturii, de la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeş, a reuşit să obţină şase premii la concursurile naţionale la care a participat. Interesant şi surprinzător, în acelaşi timp, e că Vlad Velici a reuşit această performanţă la concursurile de Informatică. Codrin Negoiţă, profesorul său coordonator, crede că aici e vorba de efort, muncă şi pasiune, şi recunoaşte că Vlad e un elev liniştit, pasionat de calculator, atât hard cât şi soft, primele cunoştinţe acumulându-le în clasele de gimnaziu, la Cercul de informatică al Clubului Copiilor şi Elevilor. „Este interesat şi de informatică, ca disciplină şcolară, participând la etapa județeană a Olimpiadei, unde anul trecut a obţinut locul I la faza judeţeană şi a participat la faza naţională a concursului <<Grigore Moisil>>, organizat la Iaşi. Tot anul şcolar trecut, la faza naţională a concursului Infoeducație, organizat în tabăra de la Gălăciuc, judeţul Vrancea, a obţinut menţiune la secţiunea <<Pagini web>>. Adevărata „explozie” a avut loc însă abia acum. Nu s-a întâmplat niciodată ca într-un an şcolar, un singur elev să primească atâtea premii,” a mai afirmat Codrin Negoiţă.

În acest an şcolar, Vlad Velici a obţinut premiul I la Concursul  ITFEST, desfășurat la București, în perioada 25-27 noiembrie 2010. Acelaşi rezultat l-a avut Vlad şi la Concursul ,,explorIT” Bacău, din 5-8 mai a.c. Concursul ITFEST Timişoara, din perioada 29 aprilie-1 mai, şi concursul STUDIT Timişoara, 1-3 aprilie, i-a adus elevului caransebeşean două locuri II. Menţiuni a obţinut la concursurile INFOMATRIX şi ACADNET, desfăşurate la Bucureşti, la care a luat parte alături de câţiva colegi de liceu.

Imediat după participarea la concursul Yahoo Open Hack Europe 2011, de la Bucureşti, Vlad Velici a declarat cu modestie că a început cu informatica de pe la vârsta de 11-12 ani, când a participat şi la primul concurs, la Lugoj. „De atunci, a început să-mi placă tot mai mult să fac diferite progrămele, de cele mai multe ori inutile și nu prea reușite. Mereu mi-a plăcut să învăţ lucruri noi legate de calculator şi limbajele de programare. Până am ajuns la programarea web, domeniul meu, mi-a luat ceva timp, dar am învăţat singur şi etapele prin care am trecut m-au ajutat să merg mai departe. Satisfacţia pe care o am şi, pe care cred că o are orice programator, când îmi iese ceva, mă motivează să mă autodepăşesc. Despre premiile pe care am avut noroc să le obţin, pot spune că nu sunt la fel de importante ca experienţa pe care am trăit-o, oamenii pe care i-am cunoscut şi cunoştinţele pe care le-am acumulat”, mai spune Vlad Velici.

Carmen SENCO