Tineri interpreți profesioniști: Ana-Maria Cornean


Ne-am gândit să facem, stimaţi cititori, o prezentare a soliştilor care au reuşit să treacă de probele artistice impuse de selecția care a avut loc pentru formarea noului Ansamblu „Doina Banatului”, pe motiv că toţi fac parte din generaţia tânără. Astăzi vorbim despre Ana-Maria Cornean, o tânără din localitatea Prisaca, aparținătoare comunei Constantin Daicoviciu.

Ana a fost pătrunsă de mică de dragostea pentru cântecul şi jocul bănățean. După terminarea claselor primare, la Liceul Pedagogic „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeş, a fost cooptată la Ansamblul Folcloric al Şcolii, „Mioriţa”, ca solistă vocală şi dansatoare, participând cu acesta, în aprilie 2007, într-un turneu în Portugalia. În perioada anilor 2007-2010, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Reşiţa, specialitatea Interpretare muzicală-canto tradiţional. Cam în aceeaşi perioadă, 2008-2012, a frecventat și cursurile Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, aceeaşi specialitate, Interpretare muzicală-canto.

După terminarea liceului, a plecat la Timişoara, unde, între anii 2012-2015, a urmat cursurile Facultății de Muzică şi Teatru, specializarea Pedagogie muzicală. În 2015 a obținut Masterul la Facultatea de Muzică şi Teatru din municipiul de pe Bega, în specializarea Stilistica interpretării muzicale-canto.

În anii de școală, a participat la Concursul „Vocea populară”, la TVR Timișoara, și la Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Românilor de Pretutindeni”. În  vara anului 2012 a efectuat un turneu în Atina – Italia, ca solist-colaborator, cu Ansamblul Folcloric „Armenişana”, cu care, tot atunci, a participat la Ruga de la Lugoj. În luna septembrie a luat parte la Festivalul-Concurs „Ana Munteanu”. În anul 2013, participă ca solist vocal în cadrul Galei Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Creaţie Artistică Young Artists Timişoara, desfășurat la Cosenza, în Italia, precum și la concertul de debut al Incubatorului de Arte al Societăţii Internaţionale de Studii Muzicale din Timişoara. Un an mai târziu, a participat ca şi concurent în cadrul Concursului de Interpretare şi Creaţie Muzicală Young Artists, la Buziaş, ediţia a III-a, unde a obţinut premiul I, și a fost prezentă la Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Creaţie Artistică Young Artists, de la Valencia, Spania.

Anul trecut, în luna martie, a participat ca şi concurent la solişti vocali în cadrul Concursului de Muzică Populară „Luţă Ioviţă”, ediţia XXI-a, la Caransebeş. Pe lângă aceste activităţi, a mai făcut parte din diferite formaţii – Corul Societăţii Internaţionale de Studii Muzicale, cu care a concertat la Timişoara, la Vârşeţ, în Serbia, Corul Facultăţii de Muzică şi Teatru din Timişoara, sau Grupul folcloric vocal-instrumental „Datini”, formații cu care a evoluat atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ca și abilități comunicaționale, să mai spunem că Ana poate conversa în limbile italiană, spaniolă, franceză şi engleză.

Anul acesta, în ziua de 19 martie, ea a devenit Membru de Onoare al Societăţii Internaţionale de Studii Muzicale Timişoara.

Ştefan ISAC