Crimă la Poiana Buchin


Omorât cu leuca, la doar 33 de ani

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Gheorghe Dorin Erina, în vârstă de 33 de ani, se întorcea de la o petrecere împreună cu un prieten, când, pe drum, a fost abordat de trei persoane – tată, fiu şi cumnat –, care i-au reproşat nişte întâmplări mai vechi, discuţii care au degenerat într-un scandal în toată legea. La un moment dat, G.D. Erina a scos cuţitul şi l-a lovit pe bătrânul Pela. Văzând acest lucru, fiul acestuia, Petru Pela, şi ginerele, Ionel Damian, au scos leuca de la căruţă şi l-au izbit cu ea pe Erina, pe care l-au mai lovit şi cu pumnii şi cu picioarele, până ce acesta a căzut mort. La ieşirea de la Parchet, ambii arestaţi au răspuns la fel: ,,Nu regret ce am făcut!”. (S. Berger)

Tribunalul Caraş-Severin a judecat luni, 18 octombrie, propunerea de arestare preventivă a celor doi bărbaţi acuzaţi de comiterea omorului de sâmbătă, din satul Poiana, comuna Buchin. Petru Pela şi Ionel Damian au primit 29 de zile de arest preventiv prin sentinţa Tribunalului Caraş-Severin, sentinţă atacată cu recurs de avocaţii ambilor acuzaţi. Aceştia au spus că nu regretă fapta pe care au comis-o, întrucât victima l-ar fi înjunghiat iniţial pe tatăl, respectiv socrul lor. Cu alte cuvinte, ei încearcă să spună că a fost un caz de autoapărare, chiar dacă au lovit şi vătămat corporal şi pe cel pe care îl însoţea victima lor, acesta primind 12 lovituri la cap.

Gheorghe Dorin Erina, de 33 de ani, din satul Poiana, comuna Buchin, se întorcea împreună cu un amic în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la o petrecere, când, pe drum, a fost abordat de trei consăteni: tată, fiu şi cumnat. Aceştia i-au reproşat nişte lucruri mai vechi, care au generat disensiuni de lungă durată între cele două familii. Probabil că omul nu s-a speriat şi i-a înfruntat verbal pe cei trei, cu atât mai mult cu cât nu era singur.

Nu se ştie exact cât a durat scandalul, dar, la un moment dat, văzând toată altercaţia şi pe fondul consumului de alcool, Dorin Erina l-a lovit cu cuţitul pe bătrânul Pela, cel cu care se certase. Petru Pela, fiul acestuia, şi Ionel Damian, ginerele său, văzând că bătrânul este lovit, au decis că trebuie să fie şi mai violenţi, fapt pentru care au considerat că este momentul să scoată leuca de la căruţă şi să îl izbească cu brutalitate pe Dorin Erina, pe care l-au mai lovit şi cu pumnii şi picioarele, până ce acesta a căzut jos mort.

Prietenul lui Erina a fost şi el lovit cu un par de Petru Pela, în urma loviturilor având nevoie de nu mai puţin de 12 copci la nivelul capului, dar reuşind măcar să scape cu viaţă. Cel care a dat cu leuca de la căruţă a fost ginerele, Ionel Damian, un moldovean venit în urmă cu ani bun ca cioban în Poiana Buchin, chiar la actualul său socru. În timp, acesta a cunoscut-o pe fiica lui Pela, cu care apoi s-a căsătorit.

,,Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a început cercetările în cauză, inclusiv la faţa locului, şi a emis Ordonanţă de reţinere pentru doi dintre agresori. În seara de 16 spre 17 octombrie, trei persoane, tatăl, fiul şi ginerele, au agresat o altă persoană, aplicându-i mai multe lovituri în urma cărora aceasta a decedat. Prin cercetările efectuate până la această dată, constatăm că două dintre cele trei persoane pot fi acuzate de omor. Cea de a treia persoană este internată la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, după ce a suferit o înţepătură cu un cuţit, aplicată de persoana decedată din dosarul în cauză. Certurile nu au plecat de la ceva serios, ci de la neînţelegeri pe fondul consumului de alcool”, a declarat procurorul Valentin Cristea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Întrebaţi de ce sunt la parchet, cei doi au răspuns sec: „Pentru omor”. ,,Nu regret ce am făcut. În urmă cu o lună şi ceva, s-a legat de cumnat, iar acum l-a tăiat pe socru cu cuţitul. Noi nu am vrut să-l omorâm, dar acum, că s-a întâmplat… Pe de o parte regretăm, dar pe de cealaltă nu”, spunea Ionel Damian, la ieşirea din Parchet. Scurt, şi Petru Pela a spus: „Nu regret!”, deşi nu a fost aşa de vorbăreţ ca şi cumnatul său.

Sonia BERGER