Acoperământul Maicii Domnului – hramul a două mănăstiri din Caraş-Severin


Vineri, 1 octombrie, când Biserica cinsteşte Acoperământul Maicii Domnului, în Episcopia Caransebeşului două lăcaşuri monahale îşi serbează hramul. Este vorba despre Mănăstirea Călugăra, din localitatea Ciclova Montană, şi Mănăstirea de la Brebu.

Mănăstirea Călugăra, ce datează din anul 1858, este ridicată în urma unei minuni petrecute cu un teolog pe nume Alexie Nedici, care, trecând prin locul unde se află în prezent sfântul lăcaş monahal, a auzit nişte cântări ce parcă răsunau din stânca muntelui. Ulterior, unii cercetători au aflat că în acele locuri, aflate nu departe de Oraviţa, cu multe secole înainte se nevoiau sihaştri, bineplăcuţi înaintea lui Dumnezeu. Confirmarea acestor lucruri se datorează şi descoperirii unor Sfinte Moaşte ale unor monahi, precum şi a unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a cărei origine s-a stabilit a fi Muntele Athos. Până astăzi, monahii din Mănăstirea Călugăra, păstoriţi de Arhimandritul Casian Oniţa, îşi aşteaptă pelerinii dornici să o preamărească pe Fecioara Maria, Acoperământul şi paza tuturor celor ce-l iubesc pe Dumnezeu.

Faţă de Mănăstirea Călugăra ce are o istorie mai îndepărtată, Mănăstirea Brebu a luat fiinţă abia în anul 1997, la iniţiativa bunilor credincioşi din zona Brebu-Soceni. Situat la jumătatea drumului ce leagă Reşiţa de Caransebeş, într-o zonă deosebit de pitorească, dar şi accesibilă oricui, aşezământul monahal îşi împlineşte chemarea misionară, de a vesti Evanghelia tuturor celor ce „au urechi de auzit”, într-o lume preocupată nu de cele spirituale, cât mai ales de cele materiale. Soborul de maici şi surori, sub îndrumarea stareţei Magdalena Ghindaş, desfăşoară ample lucrări pentru definitivarea ansamblului monahal, ca tot mai mulţi iubitori de viaţă duhovnicească să-şi poată găsi liniştea sufletească şi în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

În acest an, în ziua hramului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, cel ce îndeaproape veghează la bunul mers al vieţii monahale din eparhie, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea de la Brebu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, fiind aşteptaţi un număr mare de credincioşi ortodocşi din întreg Banatul Montan.

Ancuţa CÂMPEAN