Ţara Gugulanilor, pusă pe fugă şi pedalat


Acţiunile de promovare a mişcării în natură, a unui stil de viaţă sportiv, şi de solidaritate cu mediul înconjurător din frumoasa zonă naturală a Ţării Gugulanilor au continuat în vecinătatea urbei de pe Timiş şi Sebeş.

Teritoriul administrativ al comunei Bucoşniţa, localitate aflată la 15 kilometri de municipiul Caransebeş, a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute cea de-a III-a ediție a competiţiei outdoor „Gugu Trail Race & MTB”.

Prin urmare, cei aproximativ 100 de ciclişti și atleți din Banat, și nu numai, au avut ocazia să îşi demonstreze abilităţile specifice la ghidonul bicicletelor lor, dar și în probele de alergare montană.

Evenimentul derulat la poalele Dealului Gugu, de 484 de metri altitudine, a cuprins următoarele probe distincte: „Mountain Bike” şi Semimaratonul Gugulanilor „Cristian Nemeș” pe o distanţă de 21 kilometri, precum și „Crosul Gugulanilor” – 13,5 kilometri, cu o diferență de nivel de aproximativ 290 de metri și o altitudine maximă de 480 de metri.

Traseele pe care s-au desfăşurat probele concursului au fost formate din drumuri publice asfaltate, poteci turistice amenajate şi neamenajate, pante cu înclinare mare, zone accidentate, pajişti, păduri şi tăieturi.

Cei mai mici dintre gugulani s-au întrecut în alte trei probe, în funcție de vârstă.

Manifestarea dedicată rutieriştilor pe două roţi şi atleţilor s-a bucurat de participarea unor sportivi din București și judeţele Timiş, Mehedinţi, Bihor, Arad, Hunedoara şi, bineînţeles, din Caraş-Severin.

Nici în acest an, organizatorii competiţiei „Gugu Trail Race & MTB” nu au perceput sportivilor taxe de participare la eveniment, acesta având şi un scop caritabil, în vederea atragerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor defavorizaţi susţinuţi de Asociaţia „Ajutorul Copiilor pentru Viaţă” din Caransebeş.

La final, cei mai buni au fost: Alina Preda și Ionuţ Măran la „Semimaratonul Gugulanilor”, Adina Ursu și Eduard Socol la „Crosul Gugulanilor”, precum și Adriana Klein și Alexandru Belgiu la „MTB”.

Toţi câştigătorii celor trei probe de concurs au fost recompensaţi cu diplome, trofee şi mult-râvnitele medalii. Mai mult, participanții și colaboratorii evenimentului au putut consuma, prin grija organizatorilor, porții consistente de gulaș la ceaun, fructe și băuturi răcoritoare.

Iată, a venit și ziua derulării concursului, iar pentru locuitorii din localitate, Bucoșnița a devenit pentru o zi capitala Țării Gugulanilor. Doresc să le mulțumesc tinerilor din Asociația «Ajutorul Copiilor pentru Viaţă», care au organizat și administrat competiția sportivă prin realizarea medaliilor de participare, confecționarea trofeelor de premiere, curățarea, amenajarea, marcarea traseelor pe unde s-au desfășurat probele, dar cel mai greu a fost în ziua concursului, prin asigurarea punctelor de alimentare în teren, precum și în zona de start-sosire. Totodată, vreau să le mulțumesc tinerilor din Asociaţia «Sim.Ţim la fel» şi Clubul «Impact Vox», coordonați de doamnele Simona Țimonea şi Mihaela Pral, care ne sunt alături încă de la prima ediție, prin asigurarea zonei de start-sosire și a punctelor de hidratare, dar și prin menținerea unei atmosfere foarte plăcute pentru participanți. Nu în ultimul rând, țin să le mulțumesc celor ce au făcut donații pentru copiii nevoiași din cadrul asociației, cu ajutorul lor, și aceștia urmând să aibă un start bun în noul an școlar. Altfel, la linia de start s-au aliniat aproximativ 100 de concurenți veniţi din aproape toată țara. Am avut sportivi din Chișineu-Criș, chiar din Capitală, și foarte mulți din județele vecine. La proba de MTB am avut onoarea să participe pentru a doua oară sportivul legitimat la Dinamo, Alexandru Belgiu din Orșova, care în urmă cu o săptămână a urcat pe podium la Campionatul Național. Cel mai mic participant la proba de MTB a fost sportivul Andrei Joița din Caransebeș, în vârstă de 14 ani. La proba de Semimaraton am avut plăcerea să ia startul sportivul Ionuț Măran, un bun prieten, din localitatea Jena, numit «Ghepardul din Banat». Cei mai mici alergători au fost Adrian Pîzlea Kato, în vârstă de 3 ani, din Timișoara, și Eugenia Mihaela Brecica, de 4 ani, din Caransebeș. Felicitări tuturor pentru implicare și mult succes în continuare!”, a spus coordonatorul acţiunii, Marian Constantin Petruţa Iovanovici.

Evenimentul sportiv „Gugu Trail Race & MTB” a fost organizat prin implicarea directă a iubitorului de natură şi sport caransebeşean, Marian Constantin Petruţa Iovanovici, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bucoşniţa, precum şi cu aportul partenerilor: Asociaţia „Ajutorul Copiilor pentru Viaţă”, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraş-Severin, Serviciul de Ambulanță, Direcția Silvică Caraș-Severin, Serviciul Judeţean „Salvamont”, dar şi cu sprijinul tinerilor voluntari de la Asociaţia „MTB”, Asociaţia „Sim.Ţim la fel” şi Clubul „Impact Vox” din Caransebeş.

Totodată, concursul a beneficiat și de implcarea sponsorilor de la societățile „Linia de Sosire” din Timișoara, „Herbalife”, „Emiliano Vest” și „Medianet” din Caransebeș.

Vasi POPESCU

Sursă foto: https://www.facebook.com/adinadianas/

Fotoreporter: Mihaela PRAL