Vali Borza n-a mai ajuns la Caransebeş…


vali borza 2 Sportul din Caraş-Severin este în doliu. În seara zilei de joi, 19 decembrie, una dintre cele mai talentate jucătoare de tenis de masă din România, Valeria Borza, a încetat din viaţă, în Franţa, la vârsta de numai 29 de ani, în urma unei meningite bacteriene.

Valeria Borza urma să se întoarcă acasă, pentru a petrece Sărbătorile alături de familia sa, după ce în

vali_borza

această săptămână a avut meci în Cupa ETTU cu echipa sa de club, Lyssois Lille-Métropole, din Franţa. Se îndrepta spre autocarul care urma să o ducă la Charleroi, de unde avea avion spre România, dar, din cauza durerilor puternice de cap, a fost internată în spitalul din Roubaix, unde a intrat în comă, încetând din viaţă la ora 18.15. Fusese diagnosticată cu meningită bacteriană.

Valeria Borza s-a născut la Caransebeş, în data de 31 iulie 1984. Sportul cu mingea de celuloid a fost pentru Vali o pasiune transformată în mod de viaţă, încă de mică aflându-se în sala de antrenament, în faţa mesei de tenis. Pornită spre marea performanţă din oraşul său natal, Caransebeş, sub îndrumarea antrenorului Florin Mureşan, Valeria Borza a urcat pas cu pas în ierarhia naţională până pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Ambiţioasă din fire, într-o competiţie continuă cu ea însăşi, Vali nu s-a lăsat descurajată de nereuşite şi s-a perfecţionat în permanenţă. Remarcată pentru tenacitatea sa, pentru viteza de reacţie în joc, la vârsta de 13 ani a făcut pasul către Centrul Olimpic de la Bistriţa, unde l-a avut ca antrenor pe regretatul Gheorghe Bozga. Acolo, sportiva caransebeşeancă, una dintre cele mai bune jucătoare de mâna stângă din România, şi-a continuat ascensiunea.

Valeria Borza a fost campioană naţională la simplu junioare în anii 2000 şi 2001, iar în anul 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt. După ce a jucat în Spania, de zece ani era legitimată la unul dintre cluburile de elită din Franţa, Lys-lez-Lannoys,  cotat între primele trei din tenisul de masă feminin din Hexagon.

Reproducem, în încheiere, cuvintele pe care Vali Borza le-a rostit în ultimul interviu pe care ziarul „Caraş-Severinul în 7 zile” i l-a luat: „În ciuda problemelor care macină ţara de ani mulţi, România va rămâne mereu dragă sufletului meu, locul în care voi reveni ori de câte ori se va ivi ocazia. M-am născut şi am crescut aici, am avut parte de o copilărie frumoasă şi, pe oriunde am fost, am afirmat cu mândrie că sunt româncă. Nu mi-a fost niciodată ruşine să spun de unde vin şi ce origini am. Iar Caransebeşul înseamnă pur şi simplu acasă, locul cel mai drag, unde locuiesc cei mai importanţi oameni din viaţa mea”.