Bani pentru reabilitarea termică a şcolilorOportunitatea de a depune spre finanțare proiecte privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice cu destinație de unități de învățământ a fost prezentată săptămâna trecută primarilor din județ invitați, la Reșița, la întâlnirea cu oficialii Consiliului Județean Caraș-Severin. Au participat la şedinţă președintele Romeo Dunca, vicepreședintele Marius Isac și responsabilii cu implementarea proiectelor cu finanțare europeană de la nivelul instituției.
Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ este derulat de către Administrația Fondului de Mediu, iar suma maximă ce poate fi solicitată de către primăriile cu o populație de până la 5.000 de locuitori este de 1,5 milioane de lei și 3 milioane de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori, am fost informaţi de Departamentul Comunicare al Consiliului Judeţean.
„Primăriile nu ar trebui să rateze această șansă de finanțare, este și motivul pentru care i-am invitat pe reprezentanţii acestora la discuții. Au fost receptivi la informațiile ce le-au fost furnizate, comunitățile lor având nevoie de școli reabilitate termic pentru care se reduce, astfel, consumul de energie și, implicit, scad costurile cu utilitățile. Trebuie, însă, să se miște rapid, pentru că termenul de depunere a aplicațiilor este 3 mai 2021”, a declarat cu această ocazie președintele Romeo Dunca.
Prin proiecte pot fi incluse lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; asigurarea sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri, lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior sau instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu.
„Pentru a veni, constant, în întâmpinarea nevoii primăriilor de a fi corect informate cu privire la liniile de finanțare disponibile, administratorul public al județului, Tinu Vidaicu, a solicitat Direcției Generale de Dezvoltare să nominalizeze membrii din echipele ce gestionează proiecte europene care să ajute la identificarea, continuă, a oportunităților de care fiecare comunitate poate beneficia”, se mai precizează în comunicat.
Bianca METEŞ