V-aţi săturat de gunoaie şi noroi? Da şi nu prea…


Sub sloganul „Te-ai săturat de gunoaie şi noroi? Hai cu noi!”, locatarii blocurilor de pe strada Tudor Vladimirescu şi din Balta Sărată au fost invitaţi de organizaţiile reţelei civice G.ONG pentru Caransebeş să îşi facă curăţenie în cartier. Voluntari adulţi din aceste organizaţii şi elevi din şcolile arondate celor două zone – Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 şi Colegiul Naţional „C. D. Loga”, alături de voluntarii veniţi, cărora li s-au alăturat foarte mulţi copii, atraşi de ineditul acţiunii, dar prea puţini adulţi, aceia fiind cei care într-adevăr îşi doresc un cartier curat, s-au apucat, la sfârşitul săptămânii trecute, de treabă. Bineînţeles că majoritatea adulţilor priveau de după perdele, sau chiar au ieşit să-şi bea cafelele în praful ridicat de măturile mânuite de copiii cartierului. Noua generaţie însă, dacă este bine îndrumată, cu timpul poate să schimbe locul.

Scopul proiectului vizează educaţia civică a locatarilor din zonele respective, în vederea participării, periodic, la ecologizare în jurul blocurilor, şi deprinderii de a păstra această curăţenie. Această re-educare nu poate fi însă făcută printr-o singură activitate de acest gen, tocmai de aceea va fi repetată din trei în trei luni, cu sprijinul societăţii Transal şi a SPIR Caransebeş, care, de altfel, are pentru zona străzii Vladimirescu un proiect amplu de ambientare – locuri de parcare, borduri şi alei, amplasare de băncuţe şi coşuri de gunoi, plantare de pomi ornamentali.

Din păcate, efortul depus de oamenii şi copiii locului a fost zadarnic în cartierul Nord, unde din nou este mizerie, după doar câteva zile. Foarte mulţi cetăţeni blamează atitudinea ostentativă a unor locatari, care îşi aruncă direct de pe geam deşeurile şi resturile menajere. „Nu de comentarii este nevoie, ci de atitudine civică!”, au spus mulţi dintre voluntari. Cum puterea exemplului a funcţionat câteva ore în ziua ecologizării, în special printre copii, acţiunile de acest gen pot continua şi, dacă cei certaţi cu igiena continuă şi ei, se pot aplica amenzi şi ei pot fi constrânşi să facă muncă în folosul comunităţii. Să sperăm însă că nu se va ajunge până acolo…

Mădălina DOMAN