Muzeul caransebeşean s-a îmbrăcat în ie



Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş și Consiliul Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și Ansamblul cultural-folcloric „Zestrea Gugulanilor” au organizat luni, 24 iunie, la sediul instituţiei de cultură din municipiu, expoziția temporară „Ia – simbol al identității naționale”.
Ia este un element al portului femeiesc tradițional românesc, cu o încărcătură simbolistică și artistică deosebită, care a impresionat prin simplitate și frumusețe, astfel încât în data de 24 iunie este celebrată la nivel mondial. Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș are o colecție impresionantă de ii, reprezentative pentru zona Banatului și care se evidențiază prin unicitate și frumusețe. Acest fapt a determinat organizarea expoziției temporare „Ia – simbol al identității naționale”, pentru a împleti tradiția populară cu modernitatea, prin cea mai importantă piesă a costumului popular femeiesc – ia.
La manifestare au participat oameni de cultură din mai multe localităţi ale judeţului, istorici, conducători de instituţii, consilieri locali şi judeţeni, muzeografi, cadre didactice, dar şi mulţi iubitori de artă, tradiţie şi frumos, marea majoritate a doamnelor prezente fiind îmbrăcate în ie.
După ce directorul interimar al muzeului, Dacian Rancu, a adresat invitaţilor cuvântul de bun-venit la acţiunea prilejuită de sărbătorirea Zilei Universale a Iei şi a făcut o scurtă prezentare a viitoarelor acţiuni ale instituţiei, despre expoziţie a vorbit muzeograful Carmen Neumann.
„Ia este cămaşa tradiţională românească şi reprezintă un simbol internaţional al culturii noastre, fiind totodată purtată de femeile din întreaga lume. Ia nu este doar un simplu obiect vestimentar, ea simbolizează spiritul autohton, naţional, dar şi istoria, ea prezentând povestea poporului român. De-a lungul timpului, ia a fost purtată de ţărănci în zilele de sărbătoare, dar şi la lucru, însă cea care a făcut ca ia să fie obiect vestimentar de gală a fost Elisabeta, prima regină a României, care purta cu drag ia la toate evenimentele oficiale. Tradiţia a fost preluată de regina Maria, iar în timpul acesteia, la Palat, toate principesele purtau ia tradiţională. Relatări istorice despre ie nu sunt foarte multe, dar ea poate fi văzută pe Columna lui Traian, pe Monumentul de la Adamclisi, dar cea mai veche şi completă prezentare a costumului popular cu ie este dată de Cronica pictată de la Viena, din 1330, în cele 147 de ilustraţii”.
Carmen Neumann a mai adăugat faptul că ia şi costumul popular sunt foarte importante pentru poporul român, purtarea lor de-a lungul timpului dovedind că românii s-au opus, chiar şi în acest fel, celor care au încercat să-i asuprească.
Iile expuse la muzeu provin din aproape toate zonele etnografice ale judeţului, dintre acestea evidenţiindu-se cele de la Marga şi Bucova, la care se văd influenţele hunedorene, cele de la Turnu Ruieni, Borlova şi Naidăş.
După prezentarea unui scurt film documentar al cărui subiect a fost ia, cei prezenţi au putut urmări un spectacol de dansuri populare prezentat de Ansamblul „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş, coregraf Simion Dragalina.
Expoziția va fi deschisă de luni până vineri, între orele 8-16, până în data de 5 iulie.
Bianca METEŞ