Un nuc în amintirea unui episcop


La sfârşitul săptămânii trecute, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeş a găzduit ceremonia prin care a fost comemorat Emilian Birdaş, primul episcop din secolul al XX-lea care a restaurat două eparhii – cele de la Alba Iulia şi de la Caransebeş, el fiind înscăunat în fruntea reînfiinţatei episcopii din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului în data de 12 iulie 1994. Slujba de pomenire a fost oficiată de PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, la această biserică, unde se află şi mormântul celui comemorat.

După aceea, în curtea Palatului Episcopal, PS Lucian şi primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, au plantat un nuc, aproape de locul în care, nu cu mulţi ani în urmă, se afla un alt copac, care s-a uscat şi la umbra căruia Episcopul Emilian Birdaş obişnuia să-şi întâmpine oaspeţii.

Emilian Birdaş (1921 – 1996) a fost un coordonator important al Episcopiei reînfiinţate a Caransebeşului, membru al Academiei Române şi tot el a început construirea Catedralei episcopale şi a reluat tipărirea Foii Diecezane şi a Calendarului Românului, în municipiu. (B. Naum)