Un simpozion cât două mandate de primar


           Galeria de artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” a găzduit miercuri, 29 iunie, vernisajul expoziţiei de grafică şi sculptură mică a artiştilor participanţi la cea de a XIV-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală de la Caransebeş. La eveniment au luat parte cei 11 artişti care lucrează în tabăra din vecinătatea Casei Kolping, primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, Marcel Vela, fostul edil al municipiului şi iniţiatorul, în urmă cu 14 ani, al acestui simpozion, precum şi Ioan Cojocariu, directorul Casei de cultură, organizator, împreună cu Primăria, al acestei tabere de sculptură.

Lucrările expuse sunt din marmură, andezit, travertin sau bronz şi aparţin celor 11 artişti, unele dintre acestea fiind create chiar la Caransebeş, în răstimpul celor două săptămâni cât aceştia au sculptat statuile monumentale în tabără.

Artiştii – a spus Ioan Cojocariu – şi-au exprimat dorinţa de a dona o parte a acestor lucrări, care să rămână la Caransebeș, ca un fond pentru viitorul muzeu al artei moderne, în măsura în care organizatorii vor putea materializa această intenție.

După ce le-a mulţumit sculptorilor pentru invitaţia de a participa la acest vernisaj, primarul Felix Borcean, care a trecut prin faţa tuturor lucrărilor expuse, despre fiecare în parte vorbindu-i coordonatorul taberei, Eugen Petri, s-a adresat celor prezenţi: „Am putut să admir câteva lucrări inedite, frumoase şi foarte ingenioase, încărcate de semnificaţii, cea a Agnessei Petrova impresionându-mă în mod deosebit şi rămânându-mi în memorie, poate tocmai fiindcă, neavând o pregătire artistică, am simţit-o cel mai aproape de sufletul meu. Vreau să vă mulţumesc, de asemenea, şi pentru faptul că respectaţi tradiţia de a participa, cu aceste frumuseţi, la simpozionul de sculptură organizat de municipiul Caransebeş”.

„Ascultându-l pe Felix Borcean, mi-am dat seama că acest simpozion este unul special. Este primul simpozion din istoria Caransebeşului care începe în mandatul unui primar şi se încheie în mandatul altui primar, ceea ce este de bun augur, pentru că asta înseamnă continuitate în cultură pentru municipiul Caransebeş. Faptul că aceste opere de artă pe care le-aţi realizat şi expus aici rămân în continuare în oraşul nostru înseamnă o mare onoare pentru noi. Vom fi, astfel, prima localitate din România unde, într-un spaţiu mic, vom avea cei mai mulţi sculptori din toată lumea, care expun piese extraordinare. În acest an, patrimoniul oraşului va număra 112 sculpturi, ceea ce înseamnă că vor fi aproximativ 80 de artişti din toată lumea care îşi vor găsi locul în acest muzeu. Poate acum nu ne dăm seama de dimensiunea lucrurilor care se întâmplă la Caransebeş, dar sunt convins că peste ani, peste secole, când noi vom fi amintire, acest muzeu va fi reprezentativ pentru toată Europa. Pentru toate aceste motive, dar şi pentru că în piesele pe care le realizaţi vă veţi lăsa aici o parte din visele, din gândurile și din vieţile dumneavoastră, vă mulţumesc!”, a spus Marcel Vela.

Sculptoriţa Agnessa Petrova, din Bulgaria, a ţinut să adauge că, având în vedere situaţia economică a României, care nu diferă mult de cea din ţara ei, organizatorii acestui simpozion merită din plin toate aprecierile şi toată admiraţia pentru eforturile depuse în slujba artei şi a culturii.

Sonia BERGER