Un drum aproape gata


Recent, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest s-au aflat în judeţul Caraş-Severin pentru a evalua stadiul unui număr de trei proiecte în care instituţia este implicată. Printre acestea se găseşte şi Drumul Judeţean 582, Văliug – Slatina Timiş, în lungime de 36,8 kilometri, care este reabilitat din fonduri europene, valoarea lucrărilor ridicându-se la suma de 27 de milioane de euro.

Din punct de vedere tehnic, proiectul a fost relativ greu de realizat, atât datorită condiţiilor meteorologice, cât şi complexităţii şi dificultăţii lucrărilor, anul trecut pe acest tronson aproximativ 350 de oameni lucrând doar din aprilie până în octombrie.

Pe cei peste 36 kilometri de drum au fost construite 133 de poduri cu diametrul de 1 metru, 7 poduri dalate cu lăţimea de 2 metri şi 96 de poduri cu diametrul de 0,5 metri, care asigură accesul la proprietăţi şi curţile oamenilor. De asemenea, au fost decolmatate 66 de poduri şi au fost amenajate cele vechi, iar până la final urmează să se monteze 16,7 kilometri de parapet metalic greu şi 15,6 kilometri de parapet metalic foarte greu, şi 600 de stâlpi pentru indicatoare de semnalizare rutieră. Pe cei 36,8 kilometri de drum au fost turnaţi, până în momentul de faţă, 100.000 mc de beton.

În această vară, în august, sau cel târziu la toamnă, este preconizată deschiderea oficială a circulaţiei pe acest tronson. Cei 36 de kilometri de drum leagă partea de sud a ţării, prin Drumul European 70, de patrulaterul turistic Gărâna – Trei Ape – Semenic – Crivaia, scurtând considerabil accesul spre ariile naturale ale judeţului.

Bogdan NAUM