Get Adobe Flash player

Traficanţi de droguri, săltaţi la Caransebeş

Vizualizari: 831

Joi, 1 noiembrie, oamenii legii au efectuat 17 percheziţii, destructurând o reţea din Caransebeş care se ocupa cu substanţe psihoactive şi droguri de mare risc. Au fost găsite 150 de grame de substanţe ilegale în stare pură, care ar fi putut fi folosite la prepararea a peste 1.000 de doze, plus alte doze deja pregătite pentru vânzare, dar şi arsenalul de producere a acestora.

Pe lista faptelor penale figurează constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, şi trafic cu droguri de mare risc. Au fost puse în aplicare şi 13 mandate de aducere, emise pe numele membrilor grupării.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2018, pe raza municipiului Caransebeș s-a constituit un grup infracțional organizat care, în scurt timp, a «acaparat» piața de desfacere a substanțelor susceptibile a avea efect psihoactiv din regiune. Gruparea și-a extins rapid acțiunea și în zona municipiului Reșița și a orașului Oțelu Roșu, devenind principal sursă de furnizare de astfel de substanțe pe o «piață» aflată în continuă creștere. În cadrul operațiunii denumită generic «SHANGHAI», au fost identificate, până în prezent, un număr de 13 persoane, față de care s-a început urmărirea penală, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, iar față de două dintre acestea și pentru trafic de droguri de mare risc. În fapt, s-a stabilit că gruparea era coordonată de către un suspect din municipiul Caransebeș, care a inițiat grupul infracțional prin atragerea mai multor persoane cu preocupări în procurarea/producerea/distribuirea de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, unele cercetate și în trecut pentru astfel de infracţiuni. Grupul infracțional era structurat pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală. Aprovizionarea cu substanțele psihoactive se efectua prin intermediul internetului, de pe diferite site-uri de profil, în principal din China. După ce se procura substanța activă, aceasta era prelucrată pe plan local, prin amestec cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice, și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai. Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv erau vândute ulterior în rândul tinerilor din Caransebeș, Reșița sau Oțelu Roșu, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită, în diverse ambalaje (țiplă, staniol ș.a.) la doze de 0,2 – 1 gram“, se arată în comunicatul oficial al DIICOT.

Judecătorii de la Tribunalul Caraș-Severin au decis, vineri, să admită propunerea procurorilor DIICOT în cazul traficanților de droguri din Caransebeș şi au dispus arestarea preventive, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor Radu Antoniu-Traian, Haragea Irinel-Alexandru, Duţescu Gheorghe Iulian, Radu Bogdan-Emanuel, Turnea Florin, Cega Stelian-Cosmin şi Vitan Marius,  de la data de 2 noiembrie şi până la data de 1 decembrie, inclusiv. De asemenea, au respins cererile formulate de inculpaţi privind luarea unei măsuri mai puţin restrictive, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar. (B. Naum)

Traducere
Ultimele articole