Toate speranţele, în gunoi!


Lucrările la Centrul Integrat de Depozitare a Deşeurilor de la Lupac, care ar urma să colecteze toate deşeurile din judeţul Caraș-Severin, se apropie de final, dar cu o întârziere de peste un an și jumătate față de termenul inițial. Conform declaraţiilor lui Victor Naidan, managerul proiectului, responsabilitatea pentru această întârziere, care a adus după sine o serie întreagă de probleme legate de depozitarea deșeurilor din județul Caraș-Severin, aparține în exclusivitate antreprenorilor.

La un an după ce lucrările nu mai puteau fi decontate din Programul Operațional Sectorial de Mediu, cu antreprenori într-o stare de letargie, cu toți contractorii duși dincolo de limitele oricărei înțelegeri a contractelor, noi ne-am găsit într-o stare de confuzie, neînțelegând ce anume ar trebui să facem pentru a aduce antreprenorii în situația de a executa lucrările, în condițiile în care am plătit fără niciun fel de întârziere toate facturile și deconturile care ne-au fost aduse și care au îndeplinit condițiile de plată”, a spus Victor Naidan.

Mai mult, reprezentanții Consiliului Județean nu au creat nici un fel de probleme antreprenorilor, ba chiar au încercat să îi sprijine, încercându-se chiar stimularea lor prin penalități, însă fără niciun rezultat. „După cele 150 de zile în care noi puteam aplica penalități, a început să nu îi mai intereseze cât anume întârzie. În contract așa scrie, primele 150 de zile se penalizează cu 0,1% pe zi, dar după ce le-am luat 15% din valoarea contractului au început să nu mai fie interesați de ducerea lui la bun sfârșit”, a adăugat managerul de proiect, într-o recentă conferinţă de presă.

De lucrările implementării Sistemului de management integrat al deșeurilor s-au ocupat trei firme, respectiv Alfaconstruct Sistem, care a realizat lucrările la Centrul de la Lupac, cu termen de finalizare în septembrie 2015, Hidroconstrucția, care s-a ocupat de construirea Stațiilor de transfer – termen de finalizare martie 2015, și compania austriacă Bilfinger, care a avut în sarcină închiderea Depozitelor de deșeuri neconforme din Caraș-Severin, cu termen de finalizare luna mai 2015.

Conform lui Naidan, firmele au întâmpinat probleme în special în ceea ce privește asigurarea forței de muncă pe șantierele de lucru.

În prezent, lucrările la Centrul de management integrat al deșeurilor de la Lupac au fost finalizate, fiind în derulare testele, care însă se desfășoară cu dificultate, existând chiar riscul ca acestea să nu fie concludente, deoarece operațiunile de testare nu includ tot fluxul tehnologic. Lucrările de la Stațiile de transfer au fost și ele finalizate, dar nu pot fi recepționate din cauza unei alunecări de teren la stația de la Bozovici. Depozitele de deșeuri neconforme din județ au fost închise, dar și aici au apărut problem, în sensul că nu toate lucrările au fost bine executate, iar în prezent se fac remedierile necesare.

Dispunând de toate aceste date, se poate spera că Sistemul integrat de management al deșeurilor va deveni totuşi funcțional peste câteva luni. Cu o întârziere de aproape doi ani, dar ce mai contează…

Sonia BERGER