Boboteaza, la Catedrala episcopală


La Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit vineri, 6 ianuarie, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârşit, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiu, Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În timpul serviciului religios, a fost oficiată slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, sau Aghiasma Mare, cum mai este cunoscută în popor. De asemenea, tot în cadrul Sfintei Liturghii, PS Lucian a hirotesit ca arhidiacon pe diaconul Cosmin Mutașcu.

Anul acesta au fost pregătite aproximativ 3.000 de sticle de Aghiasmă Mare, care au fost sfințite în ajunul Bobotezei, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia s-a oficiat slujba de Sfinţire a apei.

Episcopul Caransebeşului i-a îndemnat pe toți credincioșii prezenți să folosească Aghiasma Mare până la odovania praznicului Bobotezei și s-o păstreze la loc de cinste. „Vă îndemnăm pe toți să luați apa sfințită și s-o duceți la casele dumneavoastră și, bineînțeles, s-o păstrați la loc de cinste tot anul și să gustați din ea când sunteți bolnavi, când vă rugați și postiți. Pentru că ne aflăm în lumina praznicului Arătării Domnului, toată suflarea creștinească dreptmăritoare are dezlegare și binecuvântare, mai ales în aceste zile, să ia în fiecare zi pe nemâncate Aghiasma Mare, după rugăciunile de dimineață, până pe 14 ianuarie, inclusiv”, a spus PS Lucian Mic.

La slujbă au participat tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi, Catedrala episcopală dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au primit din partea slujitorilor anaforă, iconiţe cu Praznicul Botezului Domnului, precum şi Aghiasma Mare.

Ştefan ISAC

Foto: Doru BĂLĂŞOIU