Guvernul vrea un nou Cod al muncii


La Caransebeş, sindicaliştii – nu şi nu!

Luni, 7 martie, cu o zi înainte de asumarea, de către Executiv, a noului Cod al muncii, reprezentanţi ai sindicatelor afiliate Confederaţiei Naţionale ,,Cartel Alfa” au pichetat sediile Primăriei Caransebeş şi ale partidelor politice care formează arcul guvernamental. Ei au protestat împotriva intenţiei actualei Puteri de a aduce o serie de modificări acestui act normativ. Conducătorii protestului au declarat că sindicaliştii au încercat să atragă atenţia guvernanţilor asupra efectelor negative pe care le va genera noul Cod al muncii, atât pentru bugetari, cât şi pentru angajaţii firmelor private. Pichetarea de luni s-a desfăşurat sub sloganul ,,Nu sclaviei la locul de muncă!”, organizatorii afirmând că susţin actualul Cod al muncii. (C. Senco)

 

teva zeci de membri ai sindicatelor afiliate Confederaţiei Naţionale „Cartel Alfa” au pichetat luni, 7 martie, sediile Primăriei Caransebeş şi ale partidelor aflate în arcul guvernamental, protestând împotriva modificărilor aduse de actuala Putere Codului Muncii. Protestul a fost condus de Marian Apostol, preşedintele Uniunii Sindicale Teritoriale – Filiala Caraş-Severin, precum şi al Sindicatului „Solidaritatea”. „Acţiunea noastră este determinată de încercarea de a atrage atenţia guvernanţilor că este bine să aibă în vedere observaţiile sindicatelor cu privire la efectele negative pe care le vor avea noul Cod al muncii, atât pentru bugetari, cât şi pentru angajaţii firmelor private”, a spus mulţimii Marian Apostol.

La rândul lui, Trifu Boca, liderul Sindicatului „Familia”, afiliat Uniunii sindicale locale, ne-a precizat că sindicaliştii susţin actualul Cod al Muncii. „Sub sloganul «Nu sclaviei la locul de muncă!», încercăm să-i determinăm pe guvernanţi să revină asupra deciziei de asumare a răspunderii asupra acestui document, care nu aduce decât dezavantaje salariaţilor. Cei din sistemul bugetar riscă să-şi piardă oricând locul de muncă. De exemplu, în cazul în care la conducerea primăriilor se schimbă şefii, aceştia vor putea concedia toţi angajaţii, fără nicio explicaţie, pentru ca a doua zi să-şi angajeze acoliţii. În sistemul privat, pericolul cel mare îl reprezintă contractele încheiate pe perioadă determinată, care, conform noului document, se pot prelungi până la trei ani, perioadă în care salariile sunt mai mici şi în care nimeni nu mai poate obţine un credit la bancă”, a precizat Trifu Boca.

De asemenea, protestul sindicaliştilor constituie un avertisment dat şi partidelor din opoziţie, cărora li se cere să nu mai părăsească plenul Parlamentului la momentul asumării răspunderii, ci să participe la vot.

Carmen SENCO