În perioada august – decembrie 2017, Asociaţia „Educaţie pentru comunitate” Teregova a implementat proiectul cu numărul de referinţă 2017-2-RO01-KA105-037620 „Teatru pentru tinerii din mediul rural!”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, în parteneriat cu încă 4 organizaţii: ACTIVE BULGARIAN SOCIETY – Bulgaria, ASSOCIAZIONE CULTURALE EUFEMIA – Italia, ASSOCIATION FOR DEVELOPMENT, EDUCATION AND LABOUR (A.D.E.L.) – Slovacia, ASSOCIATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT SFERA MACEDONIA – Macedonia.
Proiectul „Teatru pentru tinerii din mediul rural!” a fost un schimb de tineri, de 9 zile, care a avut loc în perioada 08.10.2017-16.10.2017, în Teregova, la care au participat 43 de tineri cu vârste între 16 şi 26 de ani şi 5 lideri de grup (18+), cu precădere din mediul rural.
Profilul participanţilor noştri a fost următorul: oameni tineri, majoritatea dintre ei provenind din mediul rural sau mediul urban, periferic şi dezavantajat, cu puţine informaţii sau contact cu proiectele Erasmus+, care au eşuat la un interviu de angajare sau care au dorit sa evite un asemenea eşec, care nu au avut curajul de a vorbi în public, care au dorit să se implice ca cetăţeni europeni în comunitatea în care trăiesc sau îşi desfăşoară activitatea. Aşadar, proiectul nostru a vizat tineri cu oportunităţi reduse, majoritatea confruntându-se cu obstacole informaţionale, economice, sociale, geografice, culturale.
Scopul acestui proiect a fost de a spori şansele de angajare, mai ales ale tinerilor din zonele rurale, ajutându-i să-şi dezvolte abilităţile de comunicare în public pentru a face faţă la un interviu de angajare, pentru a descoperi avantajele participării la proiectele din programul Erasmus+, utilizând teatrul ca metodă de bază a învăţării şi spectacolul de teatru ca o oportunitate de valorificare şi promovare a interculturalităţii.
Obiectivul principal al proiectului a fost de a crea oportunităţi de învăţare tinerilor din mediile rurale şi urbane dezavantajate, în vederea dezvoltării competenţelor de comunicare pentru angajare, pentru a deveni cetăţeni activi în comunitate şi pentru a face faţă unui interviu de angajare la orice nivel.
Obiectivele proiectului au vizat: să dezvolte abilităţile de comunicare în public, prin utilizarea limbii engleze, să crească încrederea şi stima de sine şi să îmbunătăţească abilităţile/capacităţile de comunicare ale tinerilor participanţi pentru a face faţă interviului de angajare pentru ocuparea unui loc de muncă, intensificarea cooperării între cele 5 ONG-uri din cele 5 ţări, pentru a-i determina pe cei 43 de tineri participanţi să utilizeze Certificatul Youthpass în procesul de învăţare şi pentru a obţine un loc de muncă, şi să-i înveţe să folosească teatrul ca metodă de activare a celorlalţi tineri din comunităţile lor locale, dezvoltarea abilităţilor de a lucra cu tinerii din mediul rural pentru 5 ONG-uri diferite.
Proiectul a contribuit la îndeplinirea obiectivelor programului Erasmus+.
Pentru realizarea fiecărui obiectiv au fost organizate şi desfaşurate acţiuni pe parcursul proiectului, sesiuni speciale conform programului de activităţi pentru atingerea criteriilor şi indicatorilor de calitate asumaţi, într-un mod interactiv, motivant şi logic, folosind strategii specifice educaţiei şi învăţării nonformale.
Proiectul nostru a avut următoarele activităţi: pregătirea proiectului; implementarea proiectului cu etapele specifice: pregătirea schimbului, schimbul propriu-zis, activităţi de follow up; evaluarea finală a proiectului.
În etapa de pregatire a proiectului am recrutat şi pregătit participanţii, stagiu în care fiecare partener a avut sarcini similare de recrutat şi pregătit tinerii, pe baza unor reguli comune asumate, de organizat călătoria spre România şi de ţinut legătura cu partenerii.
Activităţile schimbului s-au desfăşurat pe baza programului de activităţi asumat de parteneri pe zile, sesiunile fiind corelate cu obiectivele stabilite. Tinerii participanţi au aflat mai multe despre programul Erasmus+, despre acest proiect, şi-au dezvoltat competenţele de comunicare pentru angajare, eliminând tracul şi câştigând încrederea în sine, descoperind noi căi de căutare şi ocupare a unui loc de muncă, fâcând faţă cerinţelor unui interviu de angajare. Teatrul a fost metoda de bază pentru învăţare, iar spectacolul de teatru a creat oportunitatea pentru valorificarea şi promovarea interculturalităţii şi s-a bucurat de un deosebit succes din partea celor peste 100 de spectatori. Tinerii au abordat teme de actualitate: iubirea, războiul, banii, discriminarea sub diferitele sale aspecte.
Serile interculturale organizate au reliefat unitatea şi diversitatea culturală, gastronomică, folclorică a acestui schimb de tineri. Vizitele în comunitate şi la Băile Herculane au oferit prilejul tinerilor de a cunoaşte patrimoniul nostru cultural, de a intra în contact cu instituţii responsabile cu integrarea tinerilor şi de a discuta cu tineri antreprenori. Seara românească organizată cu implicarea tinerilor din Ansamblul „Teregoveana” a fost un bun prilej de cunoaştere profundă a tradiţiilor şi obiceiurilor teregovene.
Activităţile de follow up au fost organizate în fiecare ţară, de către fiecare partener, după terminarea schimbului, pe baza unui plan stabilit şi asumat de către toţi participanţii la schimb.
În fiecare comunitate parteneră, din cele 5 ţări, au fost organizate sesiuni de informare şi transfer de cunoştinţe despre proiect şi demonstraţii de teatru, însumând peste 600 de beneficiari. La Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova şi la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa au fost organizate seminarii de transfer, la care au participat peste 250 de tineri, iar cu ocazia „Balului bobocilor”, a „Zilelor şcolii teregovene” şi a serbării din 20 decembrie 2017 au avut loc demonstraţii de teatru forum de care au beneficiat peste 300 de spectatori.
Informaţii permanente despre proiect şi despre rezultatele lui (seturi de fotografii şi filmuleţe) au fost promovate prin intermediul ziarului „7 zile” şi prin articole publicate de partenerii noştri, prin paginile de internet ale Asociaţiei „Educaţie pentru comunitate” (www.educom.ro) şi ale partenerilor, pe Twitter, pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/1411172635632358/), pe reţelele de parteneri etc.
Evaluarea finală a fost realizată pe bază de chestionar online, pentru evaluarea proiectului şi a rezultatelor lui, a calităţii parteneriatului şi posibilităţile de continuare a colaborării în noi proiecte. Evaluarea a fost abordată din perspectiva: tinerilor participanţi, a procesului de învăţare, a organizaţiilor partenere şi a comunităţilor locale.
Impactul proiectului asupra participanţilor a fost exprimat chiar de către aceştia:
-
Emma: „Cele 10 zile au fost magnifice, am făcut exact ceea ce îmi place: să explorez culturi noi, să călătoresc în locuri necunoscute, să descopăr muzică nouă, dansuri, jocuri, să-mi fac prieteni şi să schimb idei şi puncte de vedere cu ceilalţi”;
-
Viktoria: „Acesta este primul proiect Erasmus+ la care particip. Nu aveam aşteptări foarte mari, dar am fost plăcut surprinsă. În cele zece zile totul a fost distractiv, emoţionant, interesant şi plăcut. Am întâlnit o mulţime de tineri entuziaşti şi am împărtăşit împreună idei, opinii şi obiective. A fost atât de amuzant să îi vedem pe aceşti oameni cu idei diferite împărtăşindu-le, astfel încât să putem învăţa toţi unul de la altul. Am lucrat cu toţii la aceeaşi idee: pentru a crea o piesă. Am aflat despre teatru şi, acţionând în ateliere, am reuşit să creăm ceva minunat şi unic. Prin acest proces de învăţare, ne-am legat unul cu celălalt ca să trăim în prietenie. De aceea, sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate de a participa la acest proiect. Sper că o să reuşesc din nou, într-o bună zi, un proiect similar”;
-
Abunai: „Aplicarea pentru acest proiect a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată. Mi-a deschis ochii pentru lume şi aştept cu nerăbdare să particip la un alt proiect Erasmus +… Sunt veşnic recunoscător fiecăruia dintre voi pentru că aţi făcut atât de plăcută prima mea experienţă Erasmus +. De asemenea, am învăţat multe abilităţi valoroase, dar nu cred că ar trebui să vorbesc despre ele, ci să le pun în aplicare şi să le folosesc în viaţa mea din acest moment. Vreau să vă mulţumesc tuturor, în special lui Alex şi Francesco (facilitatori), pentru că mi-au împărtăşit această experienţă şi m-au inspirat atât de mult. Eu vă iubesc, tinerii mei! Sper să ne întâlnim din nou…”.
-
Emanuel: „Nici măcar nu-mi pot imagina unde aş fi fost azi, dacă nu ar fi fost această mână de prieteni care mi-au umplut inima de bucurie… Să recunoaştem, prietenii fac viaţa mult mai frumoasă!”.
Lecţiile învăţate în acest proiect au contribuit din plin la dezvoltarea personală şi profesională a participanţilor, dar şi la dezvoltarea comunităţilor rurale, căci au motivat şi au implicat tinerii pentru a deveni cetăţeni europeni activi.
Nistor IORGA,
Preşedintele Asociaţiei „Educaţie pentru comunitate” Teregova