Staţiunile balneare încă mai sunt la căutare printre pensionarii cărăşeni



În recenta şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Caraş-Severin a fost prezentată o analiză a activităţii Casei Judeţene de Pensii privind modul de repartizare şi de acordare a biletelor de tratament în cursul anului 2020, pentru pensionari şi alte categorii de beneficiari.
Anul acesta, Casei Naţionale de Pensii Publice i-a fost asigurat un număr de maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, la care se adaugă numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alţi operatori economici interesaţi, număr care se va stabili după atribuirea acordurilor-cadru, în funcţie de preţurile ofertate pe bilet.
În perioada anului calendaristic 2020, persoana îndreptăţită poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.
Potrivit seriilor stabilite, prima zi de intrare a seriei I a fost data de 17 februarie a.c., iar ultima serie se încheie la data de 2 decembrie.
Numărul de bilete de tratament (locuri asigurate) pentru cele 13 sucursale este de 59.926 locuri, repartizate astfel: 41.116 locuri la categoria 3 stele și 18.810 la categoria 2 stele.
Pe serii de tratament balnear, locurile alocate la capacitatea maximă sunt de 3.154 locuri/serie, se mai arată în informare.
Durata sejurului unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile.
Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă „T.B.R.C.M.” – S.A. deţine complexe balneare în 13 judeţe, după cum urmează: Stațiunea Amara, Hotel Ialomiţa, judeţul Ialomiţa; Stațiunea Bala, Hotel Ceres, judeţul Mehedinţi; Stațiunea Bizuşa, Hotel Ceres, judeţul Sălaj; Stațiunea Buziaş, Hotel Silvana, judeţul Timiş; Stațiunea Covasna, Hotel Dacia, judeţul Covasna; Stațiunea Geoagiu, Hotel Ceres, judeţul Hunedoara; Stațiunea Lacu Sărat, Hotel Perla, judeţul Brăila; Stațiunea 1 Mai, Hotel Ceres, judeţul Bihor; Stațiunea Moneasa, Hotel Codru Moma, judeţul Arad; Stațiunea Nicolina, Hotel Nicolina, judeţul Iaşi; Stațiunea Olăneşti, Hotel Livadia, judeţul Vâlcea; Stațiunea Pucioasa, Hotel Ceres, judeţul Dâmboviţa; Stațiunea Sărata Monteoru, Hotel Ceres, judeţul Buzău.
La nivelul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, au fost înregistrate până la această dată un număr de 1.502 cereri, fiind vândute 64 de bilete aferente seriilor I-II, seriile III-IV, din 20.03 și 05.04, fiind anulate, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-Cov-2, iar pentru următoarele serii nu s-au mai repartizat bilete de tratament de către CNPP.
Tariful maxim pe bilet de tratament balnear a fost aprobat pentru unităţile deținute de „T.B.R.C.M.” – S.A., clasificate la categoria 2 stele/3 stele, fiind de 1.879 de lei.
Spre comparație, în anul 2019 au fost înregistrate un număr de 3.446 de cereri, au fost vândute un număr de 1.565 de bilete de tratament balnear din totalul de 1.780 de bilete repartizate, rămânând nevândute un număr de 215 bilete, perioada cea mai solicitată fiind lunile iulie-august 2019.
Până la această dată, din partea CNPP, s-au alocat judeţului Caraş-Severin un număr de 710 bilete pe anul 2020, care au fost repartizate pe cele 19 serii de trimitere la tratament, pe următoarele categorii: pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 504, în staţiunile Buziaş (447) și Covasna (57); pentru tratarea bolilor digestive – 31, în staţiunea Olăneşti; pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 28, în staţiunea Moneasa; pentru tratarea bolilor reumatismale – 147, în staţiunile 1 Mai (24), Bala (52) şi Geoagiu (71).
Geanina LUCA