Proceduri de finanţare simplificateO decizie îndelung aşteptată a fost aprobată – descentralizarea procesului decizional al fondurilor europene la nivel regional. Agențiile pentru Dezvoltare Regională, actuale Organisme Intermediare pentru Programului Operaţional Regional, vor prelua şi funcţia de Autorităţi de Management pentru POR, pe lângă atribuţiile deţinute în prezent. Parlamentul României a aprobat Legea privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene.
Astfel, la nivelul Regiunilor de Dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcția de Autoritate de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională, denumite în continuare Programe Operaționale Regionale, organizate la nivelul regiunilor, potrivit noii legi, am fost informaţi printr-un comunicat al instituţiei care îşi are sediul la Timişoara.
ADR-urile, în calitate de Autorităţi de Management, vor pregăti și negocia direct cu Comisia Europeană Programele Operaționale Regionale, în funcție de nevoile și specificul regional, vor elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, vor evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, vor gestiona implementarea acestora și efectuarea plăților către beneficiari.
„Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională şi managementul fondurilor europene la nivelul regiunilor din România. Vorbim despre proceduri simplificate, scrierea Ghidurilor de finanţare la nivel local, finanţări adaptate nevoilor din regiune, un contact direct cu Comisia Europeană. Aceasta schimbare nu este întâmplătoare, ci este rezultatul demersurilor noastre, ale ADR Vest şi ale Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG, și cred cu tărie că, după mai bine de două decenii, merităm această schimbare, care ne onorează, dar ne și responsabilează. A fost un demers susţinut încă de la început de toţi membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest şi apoi de toate Agenţiile. Acum avem şansa să facem mai mult pentru oamenii din regiunea noastră”, a declarat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.
La nivelul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest se realizează deja demersuri pentru pregătirea perioadei de programare 2021-2027. (B. Meteş)