Stația de Epurare Jupa, amendată din nou de Apele RomâneInspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Banat au controlat recent Stația de Epurare Jupa, care aparține de SC Aquacaraș SA, pentru a verifica dacă se respectă legislația în domeniul apelor și cum sau dacă au fost implementate măsurile dispuse la controlul anterior. A fost constatat faptul că prin gura de evacuare a Stației de epurare erau evacuate ape uzate menajere neepurate în râul Timiș, fiind încălcate astfel și măsurile dispuse în cursul controlului din 2020. Prin urmare, nu s-a constatat nici o schimbare în bine, se arată într-un comunicat al ABA Banat.
De asemenea, Stația de Epurare Jupa nu are încă autorizație de gospodărire a apelor pentru evacuarea apelor uzate menajere. Prin urmare, societatea Aquacaraș SA a fost amendată din nou cu 40.000 de lei.
„Rugăm cetățenii să ia atitudine și să facă sesizări dacă observă evacuări de ape uzate menajere neepurate, care se produc mai ales noaptea sau în cazul unor creșteri de debite de apă pentru a favoriza disoluția dejecțiilor. Inspectorii Apelor Banat nu sunt atât de numeroși încât să poată acoperi permanent cei peste 18.000 kmp, cât este suprafața spațiului hidrografic Banat. Poluatorul trebuie să plătească până se va conforma legilor și va înțelege că dreptul la apă curată este un drept al fiecăruia dintre noi și trebuie respectat. Cetățenii pot face sesizări legate de poluarea cursurilor de apă prin email: dispecer@dab.rowater.ro”, se mai precizează în comunicat. (B. Naum)