Spectacol cu travertin în Ţara Gugulanilor


Artişti sculptori de talie internaţională şi-au dat întâlnire la Caransebeş, cu prilejul celei mai importante manifestări culturale din România dedicată artei monumentale moderne, ajunsă anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie. Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală este onorat de participarea unui număr de 11 reputaţi artişti. Este vorba despre Andre Naegelen – Franţa, Agnessa Petrova din Bulgaria, Hermann Gschaider – Austria, Carlos Monge – Mexic, Thierry Ferreira din Portugalia, Jorge Schröder din Brazilia, Ayhan Kayapinar – Turcia, Klaus Hunsicker – Germania, Jose Miguel Fonseca – Chile, Samia Monsef din Egipt, şi Eugen Petri din România.

Tabăra de creaţie este situată în apropierea Casei Kolping, în incinta fostului Târg de animale din zona Splaiului Sebeş, fiind accesibilă spre vizitare tuturor iubitorilor de artă.

Travertinul – materialul în care artiştii sculptează anul acesta – este o rocă sedimentară poroasă de calcar, alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, care are o culoare gălbuie, până la brună. Roca nobilă impresionează încă de la prima vedere, atrăgând prin aspectul catifelat, dar şi prin formele şi culorile sale, care reflectă varietatea şi fascinaţia naturii. Travertinul mai are şi alte caracteristici esenţiale, printer care rezistenţă la factori meteorologici şi durabilitate în timp.

Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală se desfăşoară în perioada 16 iunie-16 iulie, fiind organizat de Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, sub coordonarea cunoscutului artist Eugen Petri.

„Şi ediţia de anul acesta este onorată de participarea a unui număr de 10 artişti excepţionali, de talie internaţională, toţi aceştia fiind selectaţi în urma unui concurs la care au aplicat 150 de sculptori. Travertinul este o rocă abrazivă, iar odată sculptată, creează desene şi senzaţii prin care îţi poţi imagina tot felul de lucruri spectaculoase şi imprevizibile”, a declarat coordonatorul taberei, reputatul sculptor Eugen Petri.

„Sunt prezent pentru prima dată în România. Am aplicat la concursul pentru Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală de la Caransebeş datorită lui Eugen Petri, un prieten deosebit de drag. Îmi place aici, în principal pentru faptul că oraşul este foarte curat, iar oamenii sunt sinceri şi prietenoşi. Acomodarea şi organizarea sunt perfecte”, ne-a spus artistul turc Ayhan Kayapinar, participant la un număr de peste 100 de evenimente culturale similare în toată lumea.

„Monumentul pe care urmează să îl realizez se numeşte «Metropolis», reprezentând o viziune artistică despre cum vor arăta aşezările urbane în viitor, peste sute de ani, din punct de vedere architectural. Tehnica sculptării în travertin nu este tocmai uşoară, însă roca aceasta este o experienţă minunată. Am vizitat deja Parcurile de sculptură monumentală de aici şi m-a bucurat şi încântat deosebit arta existentă la Caransebeş”, a menţionat sculptorul austriac Hermann Gschaider.

Să mai spunem că, anterior acesui Simpozion Internaţional de Sculptură Monumentală, la Caransebeş s-au mai derulat în ultimii ani ediţii în care materialele folosite de artişti au fost lemnul, ocazii cu care au fost create 33 de monumente, marmura, în cadrul cărora au mai fost realizate alte 33 de opere de artă, precum şi andezitul, prilej cu care patrimoniul cultural al capitalei Ţării Gugulanilor s-a îmbogăţit cu încă 33 de creaţii artistice de anvergură.

Lucrările artistice respective sunt amplasate în Parcul Teiuş şi în Parcul tematic de sculptură monumentală situat la intrarea în municipiul Caransebeş, pe şoseaua dinspre Reşiţa, în cartierul Valea Cenchii.

Vasi POPESCU