Primarul Ioan Rusu este optimistÎntr-o discuţie purtată recent, primarul comunei Ezeriş, Ioan Rusu, s-a arătat optimist în privinţa proiectelor aflate în derulare, care sunt în stadiu avansat din punctul de vedere al lucrărilor.
Astfel, este vorba despre proiectul de extindere a Drumului agricol Tău, aproape de finalizare, dar şi de modernizarea şi extinderea Căminelor culturale din Ezeriş şi din Soceni (foto).
„În ceea ce priveşte extinderea Drumului agricol Tău, din zona brutăriei, la Soceni, am prelungit acel drum pe o porţiune de aproximativ 100 m şi de o parte şi de cealaltă a şoselei, în zona în care drumul traversează DN 58 Caransebeş – Reşiţa. Urmează să turnăm asfaltul şi să facem marcajele rutiere. Proiectul este al nostru, al primăriei, finanţat din bugetul propriu, valoarea lucrărilor fiind de 230.000 de lei. Mai avem în derulare un proiect pe fonduri europene pe AFIR, Măsura 7.6, respectiv Căminele culturale de la Ezeriş şi de la Soceni, modernizare şi extindere, în valoare de 2.500.000 de lei. Lucrările sunt în stadiu avansat de execuţie, respectiv 70 la sută, la ambele obiective. Aproximativ 400.000 de euro sunt bani europeni, iar diferenţa este acoperită de la bugetul local, în sumă de 150.000 de euro, aproximativ 240.000 se vor regăsi în partea de dotări“, a spus Ioan Rusu.
Edilul ne-a mai informat că s-au finalizat şi câteva lucrări de împrejmuire la şcolile din cele două localităţi, care au fost reabilitate încă de anul trecut, respectiv partea de infrastructură, care mai trebuia îmbunătăţită. Ca mai toate comunele, şi Ezerişul s-a adaptat nevoii de eficientizare energetică, iluminatul public fiind, în general, rezolvat cu leduri, de la 18 la 24 W, urmând să mai fie montate câteva corpuri, pentru partea de prindere a acestora aşteptându-se rectificarea bugetară.
În ceea ce priveşte alimentarea cu gaz a comunei, Ioan Rusu a declarat că aşteaptă acest proiect, care e în faza de jurizare. „Aşteptăm să vedem care e soluţia de finanţare a acestui proiect, eu sper că va fi finanţat, pentru că îndeplinim condiţiile. Noi nu suntem în situaţia colegilor de pe zona Jupa – Herculane, avem şi şansa că prin zonă, pe la Soceni, trec magistralele care merg pe traseul Jupa – Caransebeş – Reşiţa, unde la acest moment există gaz. Dacă primim aprobarea de finanţare, la noi există gaz, e pe conductă. Proiectul este în comun cu colegii de la Fârliug şi Zorlenţ, pe POR 2014 – 2020, fiind vorba de o reţea de 84 km distribuţie, care cuprinde toate satele celor trei comune aferente. Investiţia totală se ridică la suma de 10,5 milioane de euro, care se împarte, evident, în funcţie de numărul de kilometri de distribuţie din fiecare comună“, a adăugat edilul comunei Ezeriş.
Mădălina DOMAN