Bărbierul din Sevilla, la Caransebeş


Situată central – pentru cine cunoaşte mai puţin Caransebeșul, pe Str. Ardealului –, se află frizeria ce poartă numele faimosului bărbier din Sevilla, ,,FIGARO”, isteţul şi năzdrăvanul erou al lui Beaumarchais, care a făcut înconjurul lumii, fiind cel mai cunoscut personaj al sus-numitului autor comic francez. „FIGARO DE LUX” este o asociere familială – familiile Oghercin Tiberiu și Claudiu, care fiinţează începând din 1 noiembrie 1990, iar de la 1 martie 1994 în incinta frizeriei a fost deschisă şi o secţie de manichiură-pedichiură, botezată „DANA”, după numele soţiei lui Claudiu, ea deservind clientele care, să recunoaștem, nu sunt deloc puține.

„FIGARO” este o frizerie mixtă, pentru bărbaţi şi femei, un local modern şi cochet care între orele 7 și 18, serveşte pe oricine cu aceeaşi solicitudine şi atenţie, după normele de etică profesională ale unei reale societăţi de consum, dar are, desigur, şi clienţii ei permanenţi, obişnuiţii firmei. Odată ce au trecut pragul acestei case, ca fiind realmente de-ai casei, la crearea acestei atmosfere destinse, aproape intime, contribuie şi faptul că, oraşul nefiind foarte mare, lumea se cam cunoaşte, mai ales lumea bună. În această unitate tarifele sunt avantajoase. (Îmi face impresia că dacă Beaumarchais însuşi ar fi trecut pragul lui „FIGARO”, de braţ cu celebrul său personaj, cu scopul vădit de a-şi aranja podoabele capilare… ar fi plecat de aici mulţumiţi!…). Din discuţiile pe care le-am purtat, am avut prilejul să aflu că Claudiu este ajutat în timpul liber şi de Oghercin-senior.

Pentru final, o singură sugestie pentru această Asociaţie: în locul binecunoscutelor afişe cu „Nu primim bacşiş!”, care se abordau, obligatoriu, pe vremea comuniştilor, să pună o pancartă cu „CLIENTUL NOSTRU, STĂPÂNUL NOSTRU”. Ar fi şi adevărat, şi de bun-gust.

P.S. Într-o zi, aflându-mă la Tibi cu prietenul nostru comun, Dumitru Bica, la un pahar de vorbă, căutând printr-un dulap cu cărţi, cu file îngălbenite, am dat peste acest manuscris, semnat de R.V. Giorgioni, și, având un conţinut interesant, m-am gândit să-l publicăm în săptămânalul nostru. Pe Tibi îl considerăm decanul de vârstă (atât ca viaţă, cât şi ca meserie), al tuturor frizerilor. Acum, la 81 de ani de viaţă, am aflat că Tibi are 67 de ani de muncă şi, după un calcul sumar, a deservit peste 250.000 de clienţi. Îi doresc să-l prindă 100 de ani de viaţă alături de familie şi de cei dragi lui!

Ştefan ISAC