Zimbrii de la Armeniş aduc știința mai aproape de oameni


Centrul de vizitare Măgura Zimbrilor din Munții Țarcu, de la Armeniș, redă de acum date științifice despre zimbru într-un format interactiv, prin cea mai mare proiecție holografică Pepper’s Ghost din Europa și încă două instalații construite la granița dintre artă și tehnologie. Vizitatorii care trec pragul Centrului vor putea înțelege comportamentul și impactul zimbrilor asupra naturii într-un mod inovativ, cu date colectate în mod continuu din teren, de către stagiari din România și din străinătate, care studiază diverse discipline relevante legate de Științele naturii. Aceștia lucrează și locuiesc la Stația de cercetare din satul apropiat, Feneș, inaugurată recent. Din toamna acestui an, datele colectate la Stația de cercetare vor fi transpuse în timp real și pe o platformă online care permite observarea activităţii zimbrilor și impactul lor în regiune. Cele trei instalații, realizate de Modulab, în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature) și montate în Centrul de vizitare din Armeniș, prelucrează datele științifice colectate pentru a le reda într-un format interactiv.

Conform iniţiatorilor, la Armeniș funcţionează cea mai mare proiecție holografică holodeck, prin intermediul căreia se poate observa comportamentul zimbrului în mediul său natural și cum decurge o zi obișnuită din viața acestui animal fascinant. „Există un joc interactiv despre lanțuri trofice, care construiește o mai bună înțelegere a relației dintre animalele sălbatice și specii vegetale, insecte, păsări, amfibieni, o instalație mecanică ce arată impactul pozitiv al reintroducerii zimbrului asupra biodiversității și «cascadele trofice» pe care acesta le (re)declanșează. Cu ajutorul a peste 50 de voluntari din toată țara, elevi din comunitate, zeci de localnici și designeri contemporani, Centrul a fost transformat radical“, precizează WWF România.

Pe lângă cele trei instalații interactive, Centrul cuprinde acum un spațiu de relaxare, prevăzut cu o pictură murală pe toți pereții exteriori ai clădirii, care reprezintă o interpretare creativă a arhitecturii zonei, în contextul natural și peisagistic din care acum face parte, din nou, și zimbrul, precum şi un nou mobilier, realizat însă prin tehnici vechi. „Am visat să creăm un Centru de vizitare nemaivăzut în România. Încercăm să aducem știința mai aproape de oameni, prin intermediul noilor tehnologii, deoarece zonele acestea rurale sunt aproape uitate de noile generații, care sunt ahtiate după tot felul de stimuli și uită de valorile naturale. Principiul după care noi vrem să dezvoltăm lucrurile în Armeniș este acela de a lucra cot la cot cu oamenii de aici, pentru a-și face loc și în zonele cu care ei nu sunt obișnuiți, la fel cum orășenilor vrem să le creăm un context în care să se simtă ca la ei acasă, în aceste zone naturale deosebite“, a precizat Oana Mondoc, manager al proiectului „Măgura Zimbrilor, laborator de inovație pentru natura sălbatică“.

Bianca METEŞ

Foto: Doru OPRIŞAN