Sorin Olariu, sau Graiul bănăţean şi Epigrama


Luni, 4 iunie, la Buchin a fost o zi specială. Nu numai că locuitorii au sărbătorit a doua zi de Rusalii, dar au mai avut şi un alt motiv de bucurie: acela de a participa la un moment de suflet prilejuit de decernarea titlului de ,,Cetăţean de onoare” unui localnic, plecat departe de ţară, dar care nu şi-a uitat originile şi graiul. Vorbim aici de sriitorul Sorin Olariu, autor al mai multor volume de epigrame, prezenţă activă în revista „Epigrama”, editată de UER, precum şi în peste 20 de antologii de epigramă contemporană românească. De asemenea, este autor al mai multor cărţi umoristice de poezie în grai bănăţean. Membru al Uniunii Epigramiştilor din România, vicepreşedinte al Cenaclului umoristic bucureştean „Cincinat Pavelescu” şi membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, Sorin Olariu este şi câştigătorul mai multor premii naţionale şi internaţionale de poezie, iar lucrările sale au apărut de-a lungul timpului în peste 50 de publicaţii din ţară şi de peste hotare. Diploma i-a fost înmânată de către primarul comunei, Gheorghe Coilă, alături de care au stat viceprimarul Toma Isvercian şi secretarul comunei, Mihai Cimpoca.

„În America, am editura mea proprie, unde scriu poezie în grai bănăţean, îmi tipăresc cărţile, sunt redactor cultural la un ziar de limba română, numit «Curentul internaţional», unde promovez, pe lângă altele, chiar poezia în grai bănăţean, pentru că în fiecare număr din acest ziar sunt poezii în grai. Am scris peste 30 de cărţi de autor, apar în peste 100 de antologii, am publicat în peste 100 de ziare, şi peste tot se specifică faptul că m-am născut în comuna Buchin. Diploma primită astăzi mă onorează, dar mă obligă în acelaşi timp. Mulţumesc celor care s-au gândit la mine şi îi asigur că voi continua să promovez, pe orice cale, graiul bănăţean şi epigrama românească”, a mai spus Sorin Olariu.

Festivitatea a fost pigmentată de un moment poetic susţinut patru copii – Elena Molea şi Tiberiu Muntean, de la Grădiniţa PP 4 Caransebeş, Robert Bojin, de la Grădiniţa PP 1, şi Denisa Mărşăvină, de la Grădiniţa PN 4 –, care au recitat din poeziile în grai bănăţean care poartă semnătura sărbătoritului şi care au cucerit publicul extrem de numeros, cu prestaţia lor.

Sorin Olariu este stabilit în Michigan – SUA, din 2005, unde face parte din Departamentul de Marketing-Advertising al unei companii multietnice de Telecomunicaţii. Cu toate acestea, pasiunea lui pentru epigrame şi poezia în grai bănăţean a rămas neschimbată.

Tiana MESNER